Mi történt idén a Balatonnál? Sokkoló statisztika érkezett

A Balaton partján idén nagyot nőtt a balesetek száma a statisztika szerint.

Nyáron, az önfeledt strandolás közben is sajnos történhetnek balesetek. A Balatonnál minden évben önkéntesek vesznek részt a segítségnyújtásban a bajba jutottak számára a Magyar Vöröskereszt szervezésében. Ez idén sem volt másképp.

Ám a nyár végére kirajzolódó esetszámok mindenkit megdöbbentettek.

Rekordot döntött a sérültek száma idén

Rekordszámú esetet láttak el idén a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat önkéntesei, összesen

több mint 3500 sérülést kezeltek

a Balaton 13 településének 19 strandján – tájékoztatott szerdán a Magyar Vöröskereszt.

Több száz fiatal önkénteskedett

A Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt által megszervezett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatban idén nyáron is

több mint háromszáz, 16 és 30 év közötti fiatal vett részt

önkéntesként. Feladataik közé tartozott a strandokon az azonnali elsősegélynyújtás nyújtása és szükség esetén az újraélesztés folyamatának megkezdése.

Emellett elláttak számos, a vízben és a parton szerzett sérülést is.

Ezek voltak a leggyakoribb sérülések

A leggyakrabban olyan vágásokat kellett ellássanak, amiket a kagylók vagy kövek okoztak. Sok esetben horzsolásokat és a rovarcsípéseket kellett kezeljenek.

Az extrém meleg miatt több alkalommal volt szükség napégés, hőkimerülés és napszúrás kezelésére is – írták közleményükben.

Az idei nyár volt a szolgálat 18. szezonja. Az elmúlt 18 évben a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat önkéntesei összesen 55 889 sérülést láttak el szakszerűen – tették hozzá.

A mentők és a rendőrök is bevetésre készen voltak

Több balesetnél a mentők, rendőrök, vízimentőknek vagy tűzoltók segítségére volt szükség.

Megírtuk azt is, hogy baleset történt Balatonlelle egyik mólójánál is. Egy német férfi a vízparti kövekre zuhant, a balatonboglári önkormányzati tűzoltók és a vízimentők siettek a segítségére. Végül egy létrának hála sikerült kiemelniük a sérült férfit, akiért a partra mentőhelikopter sietett.

Szintén a Balaton vizében lett rosszul az a 65 év körüli férfi, akit két strandoló mentett ki a partra. Azonnal tárcsázták az Országos Mentőszolgálat számát, megkezdték a férfi újraélesztését.

Még tart a fürdőzőszezon, figyeljünk a veszélyekre

A Somogyi vármegyei rendőrség egy posztot is közzétett, amelyben figyelmeztetnek a veszélyekre:

„Pár nap alatt harmadik áldozatát szedte a felelőtlenség a Balatonon❗️

Különböző helyszín, életkor, de még a tragédiához vezető körülmények is mások, mégis van valami, ami mindhárom haláleset kapcsán megegyezik.

Hogy megelőzhető lett volna‼️

Vízirendőr kollégáink 👮‍♀️👮‍♂️ eddig 9️⃣8️⃣ riasztás során 1️⃣9️⃣4️⃣ ember életét mentettek még a tavon. Mi egész nyáron megerősített létszámmal, és a legkorszerűbb eszközökkel felszerelve vigyázunk rád a Balatonon, de ha Te nem figyelsz oda, akkor az esélyét sem adod meg, hogy segíthessünk rajtad❗️

  • 🫸 Ha nem tudsz úszni, kerüld el a mély vizet, helyette hűsölni válaszd a sekély, parti sávot❗️
  • 🫸 A SUP, a vízibicikli, és a többi fürdőeszköz nem azért van, hogy pótolja az úszni tudásod❗️
  • 🫸 Hiába vagy biztos a dolgodban, a bajban egy mentőmellény az életed mentheti meg❗️ Ha nincs sajátod, kérj a bérlés mellé.
  • 🫸 Az erős szélben elsodródó eszközeid nem érnek meg annyit, hogy az életed kockáztasd értük. A biztonságodhoz ragaszkodj, ne a játékaidhoz❗️
  • 🫸 Ha csónakkal, vízibiciklivel, vagy bármi mással elsodródsz, maradj az eszköznél. Sokkal nagyobb, mint ami belőled kilátszik a vízből, így könnyebb is lesz megtalálni a bajban❗️
  • 🫸 Az extrém meleg még az egészséges szervezetet is megterheli, így váratlanul is találhatod magad olyan helyzetben, ahonnan egyedül már nincs visszaút! Ne becsüld alá a veszélyeket. Ha fürdőzni indulsz kerüld a hőcsúcsokat, kerüld az alkoholt, és felhevült testtel semmiképp se ugorj a vízbe❗️
  • 🫸 A bajhoz elég egy rossz pillanat, és körülötted bárki segítségre szorulhat. Ha ilyet látsz, ne habozz, hanem hívd a 1️⃣8️⃣1️⃣7️⃣-et❗️”

(Somogy vármegyei rendőrség/Facebook)

Valódi Hírek