Tragédia történt a zamárdi strandon – figyelmeztette a Balatonban fürdőzőket a somogyi rendőrség

A Balaton sok veszélyt rejt, erre figyelmeztetett a somogyi rendőrség is.

Mentőhelikopter sietett Zamárdira, miután egy idős nő rosszul lett fürdőzés közben. Az Országos Mentőszolgálat a minap arról tájékoztatta a Blikket, hogy bár bajtársaik gyorsan megkezdték az újraélesztést, a nő életét már nem tudták megmenteni.

A hétvégén érkezett a hír, miszerint vizibiciklivel fürdőző külföldi fiatal fulladt a Balatonba Siófoknál. Ő nem az első áldozat volt az elmúlt napokban, a somogyi rendőrök közösségi oldalukon jelezték, hogy bár az esetek körülményei nem egyeznek, a tragédiák jelentős része megelőzhető lenne.

Hangsúlyozták, hogy az úszni nem tudóknak inkább a sekély, parti sávban kellene fürdőzniük, a mentőmellény pedig életmentő lehet például vízibiciklizés közben. Mint írták, az erős szél elsodorhat néhány dolgot, de minden esetben a biztonsághoz kell ragaszkodni, hiszen egy labda, matrac pótolható.

Kitértek arra is, hogy amennyiben a csónakban, vízibiciklin ülve sodródik messzire valaki, jobban teszi, ha az eszközön marad, az ugyanis könnyebben észrevehető.

Hasonlóan az egészségügyi szakemberekhez, a hatóság emberei is felhívták a figyelmet arra, hogy az extrém forróság megterheli mindenki szervezetét. Az egyik legfontosabb szabály, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni: felhevült testtel nem szabad a vízbe ugrani!

A baj azonban másodpercek alatt bekövetkezhet, ilyen esetben sürgősen tárcsázni kell a 1817-et, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság segélyhívó számát.

Kapcsolódó: Müller Cecíliáék figyelmeztették a lakosságot: Meghosszabbítják a rendkívüli hőségriasztást

A somogyi hatóság Facebook-bejegyzését változtatás nélkül idéztük

„Pár nap alatt harmadik áldozatát szedte a felelőtlenség a Balatonon❗️

Különböző helyszín, életkor, de még a tragédiához vezető körülmények is mások, mégis van valami, ami mindhárom haláleset kapcsán megegyezik.

Hogy megelőzhető lett volna‼️

Vízirendőr kollégáink 👮‍♀️👮‍♂️ eddig 9️⃣8️⃣ riasztás során 1️⃣9️⃣4️⃣ ember életét mentettek még a tavon. Mi egész nyáron megerősített létszámmal, és a legkorszerűbb eszközökkel felszerelve vigyázunk rád a Balatonon, de ha Te nem figyelsz oda, akkor az esélyét sem adod meg, hogy segíthessünk rajtad❗️

  • 🫸 Ha nem tudsz úszni, kerüld el a mély vizet, helyette hűsölni válaszd a sekély, parti sávot❗️
  • 🫸 A SUP, a vízibicikli, és a többi fürdőeszköz nem azért van, hogy pótolja az úszni tudásod❗️
  • 🫸 Hiába vagy biztos a dolgodban, a bajban egy mentőmellény az életed mentheti meg❗️ Ha nincs sajátod, kérj a bérlés mellé.
  • 🫸 Az erős szélben elsodródó eszközeid nem érnek meg annyit, hogy az életed kockáztasd értük. A biztonságodhoz ragaszkodj, ne a játékaidhoz❗️
  • 🫸 Ha csónakkal, vízibiciklivel, vagy bármi mással elsodródsz, maradj az eszköznél. Sokkal nagyobb, mint ami belőled kilátszik a vízből, így könnyebb is lesz megtalálni a bajban❗️
  • 🫸 Az extrém meleg még az egészséges szervezetet is megterheli, így váratlanul is találhatod magad olyan helyzetben, ahonnan egyedül már nincs visszaút! Ne becsüld alá a veszélyeket. Ha fürdőzni indulsz kerüld a hőcsúcsokat, kerüld az alkoholt, és felhevült testtel semmiképp se ugorj a vízbe❗️
  • 🫸 A bajhoz elég egy rossz pillanat, és körülötted bárki segítségre szorulhat. Ha ilyet látsz, ne habozz, hanem hívd a 1️⃣8️⃣1️⃣7️⃣-et❗️”

(Somogy vármegyei rendőrség/Facebook/Nyugati Fény)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek