Mi lesz ebből? Egyre nagyobb befolyást szerez Orbán Ráhel barátnője

Jakab Zsófia egyre nagyobb befolyást szerez. Mostantól újabb terület tartozik hozzá.

Jakab Zsófia és a miniszterelnök legidősebb lányának, Orbán Ráhelnek a barátsága évtizedekre nyúlik vissza.

Jakab a Corvinuson szerzett mesterdiplomát marketing szakon 2014-ben. Öt évvel ezelőtt került először állami pozícióba, a Magyar Turisztikai Ügynökséghez, amikor felkérték a divatipari stratégia megalkotására.

Villámgyors karrier

Megírtuk, hogy Orbán Ráhel barátnőjét, Bata-Jakab Zsófiát a kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

Azóta hivatalosan Jakab felel többek közt

  • a kreatívipari ágazati és vállalkozásfejlesztési programok megtervezésének és végrehajtásának koordinációjáért;
  • a nemzetközi kreatívipari márkák magyarországi piacra lépésének ösztönzéséért;
  • és a hazai kreatívipari vállalkozások külpiacra lépését támogató politikák összehangolásáért.
JAKAB ZSÓFIA MDDÜ

Jakab Zsófia / Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ)

Most tovább bővül a feladatköre

Jakab a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) vezetője is.

Az ügynökség feladatköre 2024 augusztusától kibővül a Magyar Formatervezési Tanáccsal (MFT) kapcsolatos feladatok ellátásával – közölte az MDDÜ pénteken az MTI-vel.

„A kreatíviparágak fejlesztése céljából az állami infrastruktúra működésének és hatékonyságának növelése érdekében vált indokolttá a koordinált irányítás. Az MDDÜ célja, hogy a Magyar Formatervezési Tanács szakmai színvonalát megtartva, azt biztos szakmai alapokra építve újragondolja, hogy a kreatívipari szinergiák hatékonyabb kihasználásával támogassa a gazdasági teljesítmény fokozását”

– írták.

A továbbiakban a Magyar Formatervezési Tanács részt vesz a hazai kreatívipar fejlesztésére irányuló kormányzati stratégia kidolgozásában és végrehajtásában.

A tanácsadó testület elnöke az MDDÜ vezérigazgatója, Jakab Zsófia. Így a tanács tagjait ő kéri majd fel és nevezi ki határozott időre – írták.

Egyre nagyobb a fizetése

A 24.hu közérdekű adatigénylésére a Nemzetgazdasági Minisztérium korábban azt közölte:

„Jakab havi másfél millió forintért látja el kormánybiztosi feladatait, vagyis Orbán Ráhel barátnője összesen havi 3,5 millió forintos fizetést kap az államtól.”

– írták.

Elmondta céljait

„Azzal, hogy az Magyar Formatervezési Tanács működtetése az MDDÜ feladatai közé kerül sokkal hatékonyabban tud hozzájárulni a hazai kreatívipari ökoszisztéma megszilárdításához. Összességében a hazai kreatívipar erősebb, versenyképesebb, fenntarthatóbb és ellenállóbb lehet, ezzel hozzájárulva a gazdaság és a kultúra fejlődéséhez”

– mondta el a miniszteri biztos.

Lesznek változások

Mint írták, a Budapest Design Week (BDW) eseményét és a testület által adományozott díjak rendszerét is újragondolják.

A BDW célja, hogy a dizájn közvetlen hatását demonstrálja az élet minden területén, ezáltal a design, mint kulturális és gazdasági erőforrás szélesebb körben váljon ismertté, majd elismertté.

Az MDDÜ elkötelezett a rendezvénysorozat szakmai színvonalának tovább emelése mellett, hosszabb távú célkitűzése a BDW regionális szintű élményalapú design eseménysorozattá fejlesztése – tudatták.

Valódi Hírek