Óriási botrány: Indul a tömeges felmondási hullám, leállhatnak a bíróságok Magyarországon

Volt, aki azt mondta, ha a bíróság berkeiben marad, akkor éhen hal; az Orbán-kormány nem kicsit ludas.

Megírtuk, hogy az Európai Bizottság friss közleménye szerint több panasz is érkezett az uniós intézményhez a magyar bírók helyzetével összefüggésben. Emlékezetes, Oláh Gaszton, a Budapest Környéki Törvényszék bírója néhány hete panasszal fordult a bizottsághoz.

A működésképtelenség szélére kerültek a bíróságok az Orbán-kormány miatt

Beadványában hatékony lépéseket sürgetett a magyar bíróságok függetlenségének helyreállításáért. Megjegyezte, a bírák és igazságügyi alkalmazottak javadalmazására vonatkozó törvényi szabályozás elégtelen. Magyarországon – az uniós joggal ellentétesen –

tartósan és rendszerszinten sérül az igazságszolgáltatás intézményi függetlensége

– mutatott rá.

„Mindaddig, amíg magyar szabályozási környezet nem gondoskodik arról, hogy a bírói bérek kövessék a társadalmi-gazdasági realitásokat, és teljes egészében a kormány és a parlamenti többség döntésére bízza a bírói és igazságügyi alkalmazotti bérek meghatározását, a szabályozás intézményes szinten veszélyezteti a bírói függetlenséget és lehetőséget ad arra, hogy a végrehajtó és a törvényhozó hatalom tendenciózusan, ismétlődően és tartósan nyomást gyakoroljon a bíróságokra a javadalmazás útján”

– közölte.

Kapcsolódó: Érik a gigabalhé: Váratlanul panasszal fordult egy magyar bíró az Európai Bizottsághoz

Több közép-magyarországi bíróság működése került veszélybe az igazságügyi dolgozók tömeges felmondása miatt, akik az alacsony bérek miatt hagyják el a pályát. A jegyzők különösen nehéz helyzetben vannak, mivel többéves tapasztalat után is

csupán 220-240 ezer forintos havi fizetést kapnak.

Egyes érintettek közölték, inkább más munkát választanak, például kereskedelemben helyezkednek el. Azonban az új jelentkezők sem maradnak a pályán, miután szembesülnek a fizetési körülményekkel – hívták fel a figyelmet.

A bírósági alkalmazottak béremelése körülbelül 8-9 milliárd forintba kerülne, de eddig nem történt előrelépés a kormány ígéretei ellenére.

Szabó Péter, az Országos Bírói Tanács (OBT) elnöke az InfoRádióban hangsúlyozta:

amennyiben szeptemberre nem rendeződik az igazságügyi alkalmazottak bérezése, „forró ősz” várható.

Veszélyben a bíróságok működése a súlyos munkaerőhiány miatt, az Orbán-kormány mégsem tesz semmit

A munkaerőhiány leginkább a közép-magyarországi régióban – különösen Pest környékén – jelent egyre nagyobb problémát. A bírósági dolgozók felmondásának fő oka a rendkívül alacsony fizetés. Ezzel kapcsolatban számos panasz érkezett az Európai Bizottsághoz is, bíróktól valamint igazságügyi alkalmazottaktól egyaránt. A probléma, hogy a költségvetési törvényben meghatározott illetményalapot 2022 óta nem emelték,

miközben az infláció rekordokat döntött Magyarországon.

Kapcsolódó: Ezt nagyon benézték Orbánék: Ismét kilőtt az infláció

Egy névtelenségét kérő jegyző azt mondta, csak az édesanyja támogatásával tudott megélni a fizetéséből, de amikor az egészségi állapota is romlani kezdett a stressz miatt, a munkahelyváltás mellett döntött.

„Ha a bíróságon maradok, akkor éhen halok”

– jelentette ki. Hozzátette, jelenleg egy szervizben dolgozik irodai munkakörben, ahol a fizetése duplája a korábbinak.

A bíróságok működésének szeptemberi újraindulása jelenleg bizonytalan. Mint ismert, a dunaújvárosi vasműben két hónapig akadoztak a fizetések, ezért tiltakozó akcióba kezdtek a munkavállalók. Azóta már elkezdődtek a kifizetések, de a korábban ígért 150 ezres bónuszról még nincs semmilyen információ.

Kapcsolódó:

Most jön csak a java: Csőstül özönlenek a magyar bírók panaszai az EU-hoz

Betelt a pohár: Tömegesen adhatják be a felmondásukat a dunaújvárosi dolgozók (+videó)

Valódi Hírek