Durva: Kiverte két fogát a sofőrnek, aki szerinte lassan haladt

Egerben történt a támadás. A bántalmazó 2 hónap elzárást kaphat.

Egyre több agresszivitás tapasztalható az utakon. Ez az eset még tavaly nyáron történt, most emeltek vádat. Egy körforgalomban haladt át egy kisteherautó. Sofőrje túl lassúnak találta az előtte lévő kocsit a kereszteződésben, ezért megelőzte, feltartóztatta és többször megütötte a jármű vezetőjét.

Egyre több az agresszió az utakon

„A közlekedés során egyre gyakrabban tapasztalható agresszivitásnak súlyos büntetőjogi következménye lehet. Erre példa az a bűnügy, melyben az Egri Járási Ügyészség nemrégiben emelt vádat egy 35 éves férfi ellen garázdaság és testi sértés vétsége miatt”

nyilatkozta a heol.hu-nak Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

Lassúnak találta, kiütötte a fogait

2023 nyarán teherautóval közlekedett a férfi Egerben, a Kertész úton az uszoda előtti körforgalom felől a Hadnagy út irányába. A vele egykorú sértett előtte ment autójával, akinek

haladását a vádlott túlzottan lassúnak találta.

Ezért a körforgalom előtt megelőzte őt, közben a szembe jövő autóst leszorította az útról és a forgalmat is feltartotta.

Megállt keresztben az úton, kipattant a teherautóból és szitkozódva hátrament. Az áldozat nem szállt ki a kocsijából, de így sem tudta megúszni a támadást.

A magából kikelt támadó ugyanis az autó lehúzott ablakán keresztül ököllel többször fejen ütötte és kiabált vele.

A sértett két foga is megsérült.

– írta a portál.

Fizetett neki, de ettől még elzárást kaphat

A vádlott később kártérítést fizetett a fogsérülés miatt a sofőrnek. Ez nem mentesíti a következmények alól, bár enyhítő körülménynek számít.

Az ügyészség az ügyben 60 nap elzárást kezdeményezett. Ha a bíróság ezt elfogadja, az elzárást a börtön egyik cellájában kell majd 2 hónapon át letöltenie az elítéltnek – foglalták össze.

Emelkedtek a bírságok augusztus 1-től

Jobb ha mindenki odafigyel, hogyan vezet.

Ahogy megírtuk

  • a helyszíni bírság összege 24 ezer forint, a pénzbírság összege 46 800 forint lehet, amennyiben vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetve nem gépi meghajtású vízi járművet vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke 0,30 gramm/liter véralkohol-koncentrációt vagy a kilélegzett levegőben a 0,15 milligramm/litert nem haladja meg.
  • a helyszíni bírság összege 31 200 forint, a pénzbírság összege 62 400 forint lehet, amennyiben vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetve nem gépi meghajtású vízi járművet vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke 0,30 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,15 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál magasabb értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van, feltéve, ha az eset nem minősül bűncselekménynek.
  • a helyszíni bírság összege 39 600 forint, a pénzbírság összege 78 000 forint lehet, ha nem gépi meghajtású vízi járművet vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke a 0,5 gramm/liter véralkohol-koncentrációt vagy a kilélegzett levegőben a 0,25 milligramm/litert meghaladja, feltéve, ha az nem minősül bűncselekménynek. Ugyanekkora mértékű büntetésre lehet számítani, ha valaki az említett járművek esetében közúton vagy a közforgalom elől el nem zárt magánúton átengedi a kormányt egy olyan személynek, aki alkoholt fogyasztott.

Közlekedési kihágások esetén mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a szabályszegőknek

Az elsőbbségadáshoz, előzéshez kapcsolódó szabályszegések esetén a bírság összege 26 ezertől 52 ezerig, illetve 32 500 forinttól 65 ezerig terjedhet.

A járművek műszaki érvényességi idejére is érdemes figyelni, borsos árat fizethet az, aki nem tartja számon a dátumokat. Amennyiben az adott jármű műszaki érvényességi ideje több mint három hónapja lejárt, de hat hónapot nem haladta meg, a helyszíni bírság összege 31 200 forint, a pénzbírság összege 62 400 forint lehet.

Az összeg pedig emelkedik, hat hónap esetén 39 600 forintos helyszíni, 78 ezer forintos pénzbírság, egy év (vagy azt meghaladó időtartam) esetén 46 800 forint helyszíni, 93 600 forint pénzbírság szabható ki a kormányrendeletben összefoglaltak szerint.

Mindemellett kitértek arra is, mekkora büntetés szabható ki abban az esetben, ha valaki jogosulatlanul szerel fel megkülönböztető fényjelzést vagy hangjelzést adó készüléket a járművébe. A pénzbírság összege 62 400 forintra rúghat. Sőt, már ezen eszközök birtoklása – amennyiben az közterületen, a gépjárműben van – is pénzbüntetéssel jár.

A kormányrendelet mellékletében részletezték a közúti közlekedésre vonatkozó szabályok megsértését is. Például ha valaki a „Várakozni tilos” jelzőtábla ellenére várakozik, akár 15 600 forintos helyszíni bírságra is számíthat.

Mindez a Magyar Közlönyben volt olvasható. A dokumentumokban a vízi közlekedésre is kitérnek, másodfokú viharjelzés megsértése esetén például 24 ezer forint helyszíni bírságra számíthat a szabályszegő.

A kormányrendelet augusztus 1-jén lépett életbe.

Valódi Hírek