Mi történt? Egy tollvonással írta át a szabályokat este Orbán Viktor

Egy-egy közlekedési kihágás esetén a bírság összege igen borsos, Orbán Viktor rábólintott az emelésre.

A közlekedési szabályszegésekkel összefüggésben jelent meg kedden egy friss kormányrendelet. Aszerint Orbán Viktorék módosítják egy-egy kiszabható bírság összegét, a 24.hu részletezése alapján azok felfelé ívelnek. A dokumentum szerint

  • a helyszíni bírság összege 24 ezer forint, a pénzbírság összege 46 800 forint lehet, amennyiben vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetve nem gépi meghajtású vízi járművet vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke 0,30 gramm/liter véralkohol-koncentrációt vagy a kilélegzett levegőben a 0,15 milligramm/litert nem haladja meg.
  • a helyszíni bírság összege 31 200 forint, a pénzbírság összege 62 400 forint lehet, amennyiben vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetve nem gépi meghajtású vízi járművet vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke 0,30 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,15 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál magasabb értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van, feltéve, ha az eset nem minősül bűncselekménynek.
  • a helyszíni bírság összege 39 600 forint, a pénzbírság összege 78 000 forint lehet, ha nem gépi meghajtású vízi járművet vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke a 0,5 gramm/liter véralkohol-koncentrációt vagy a kilélegzett levegőben a 0,25 milligramm/litert meghaladja, feltéve, ha az nem minősül bűncselekménynek. Ugyanekkora mértékű büntetésre lehet számítani, ha valaki az említett járművek esetében közúton vagy a közforgalom elől el nem
    zárt magánúton átengedi a kormányt egy olyan személynek, aki alkoholt fogyasztott.

Közlekedési kihágások esetén mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a szabályszegőknek

Az elsőbbségadáshoz, előzéshez kapcsolódó szabályszegések esetén a bírság összege 26 ezertől 52 ezerig, illetve 32 500 forinttól 65 ezerig terjedhet.

A járművek műszaki érvényességi idejére is érdemes figyelni, borsos árat fizethet az, aki nem tartja számon a dátumokat. Amennyiben az adott jármű műszaki érvényességi ideje több mint három hónapja lejárt, de hat hónapot nem haladta meg, a helyszíni bírság összege 31 200 forint, a pénzbírság összege 62 400 forint lehet.

Az összeg pedig emelkedik, hat hónap esetén 39 600 forintos helyszíni, 78 ezer forintos pénzbírság, egy év (vagy azt meghaladó időtartam) esetén 46 800 forint helyszíni, 93 600 forint pénzbírság szabható ki a kormányrendeletben összefoglaltak szerint.

Mindemellett kitértek arra is, mekkora büntetés szabható ki abban az esetben, ha valaki jogosulatlanul szerel fel megkülönböztető fényjelzést vagy hangjelzést adó készüléket a járművébe. A pénzbírság összege 62 400 forintra rúghat. Sőt, már ezen eszközök birtoklása – amennyiben az közterületen, a gépjárműben van – is pénzbüntetéssel jár.

A kormányrendelet mellékletében részletezték a közúti közlekedésre vonatkozó szabályok megsértését is. Például ha valaki a „Várakozni tilos” jelzőtábla ellenére várakozik, akár 15 600 forintos helyszíni bírságra is számíthat.

Mindez a Magyar Közlöny legújabb számában olvasható. A dokumentumokban a vízi közlekedésre is kitérnek, másodfokú viharjelzés megsértése esetén például 24 ezer forint helyszíni bírságra számíthat a szabályszegő.

A kormányrendelet augusztus 1-jén lép életbe.

Valódi Hírek