Brutálisan elszállt a panellakások ára: Meglepődsz, ha meglátod, hol kell a legtöbbet perkálni a lakásokért!

A panellakások ára kilőtt az elmúlt években.

A panellakások egyre népszerűbbek a lakásra vágyók körében. A nagyobb és népszerűbb lakótelepeken már az egymilliós négyzetméterárat is elérhetik.

Az a tendencia már tavaly óta is töretlen, hogy elképesztő mértékben drágulnak a lakások, legyenek azok társasházi lakások vagy családi házak.

Mi is történt pontosan?

Júniusban nagyon megugrott a panellakások iránti kereslet – írta meg a Forbes.

Sokan amiatt kedvelik ezeket a lakásokat, mert a havi kiadások kiszámíthatóak és nem túl magasak. Emellett jól kiépült a lakótelepeken az infrastruktúra, óvodák, iskolák, boltok, hivatalos ügyintézési lehetőségek és napi szolgáltatások is könnyen elérhetőek.

Mutatjuk a számokat

Az ingatlan.com összefoglalója szerint 2024-ben is a panellakások minősülnek az egyik legnépszerűbb ingatlantípusnak.

“A lakótelepi lakások

átlagos négyzetméterára június végén 847 ezer forint volt,

míg a téglalakások esetében 1,1 milliós árról beszélhetünk. Vagyis nagyságrendileg 30 százalékos a panellakások árelőnye a fővárosban. A legjelentősebb panelkínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Debrecenben például 772 ezer forint az átlagár, ezzel szemben a téglakásokat 940 ezer forint jellemzi”

– írták.

A Duna House szerint a budapesti panellakásokért fizetett átlagos négyzetméterár 9 százalékot növekedett a tavalyihoz képest. Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője szerint, a 2022-es energiaválság során megugrott árszintnél is 7 százalékkal magasabb lett az átlagos négyzetméterár idén.

Vannak kiugró városrészek

A fővárosi átlagnál is erősebb a drágulás a felkapottabb lakótelepeken.

Budapesten a Bécsi úton volt a legnagyobb áremelkedés az idén, a 2023-as átlagnál 30%-kal kellett többet fizetni az ott található lakásokért, így 880 ezer forintos négyzetméterárral számolhatnak a vevők – írta a Forbes.

Közel egymillió forintos négyzetméterárat is találhatunk a XI. kerületi Fehérvári úti és a XIII. kerületi Vizafogó lakótelepen is.

Gazdagrét is kimagasló az árak szempontjából, a Szomszédok című népszerű sorozatból már jól ismert lakótelepen 12 százalékos emelkedést tapasztaltak,

így a 980 ezer forintot is elérheti az átlagos négyzetméterár

– vezették le.

Az albérletárak is elszálltak

Ahogy megírtuk, a júniusi lakbérek éves összevetésben

  • országosan 10,3 százalékkal,
  • Budapesten 9,9 százalékkal nőttek,

a 2015. évi bázisidőszaki duplájára emelkedtek.

Júniusban országosan 1,9 százalékkal, Budapesten pedig 1,6 százalékkal emelkedtek a lakbérek havi szinten – írta az MTI kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com közös adataira hivatkozva.

A legtöbben lakást adnak bérbe

Idén az első félévben a hirdetések túlnyomó többsége többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 9 százalékban családi házat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 3,7 százaléka volt családi ház. 2024 első hat hónapjában a figyelembe vett hirdetések országosan 43 százaléka, a fővárosban 42 százaléka származott magánszemélytől – közölte a KSH.

Pest megyében a legdrágább bérelni

Budapesten az év első felében 250 ezer forint volt az átlagos havi kínálati lakbér.

A legdrágábban Pest régióban – 265 ezer forintért – kínálták kiadásra a lakásokat,

a legolcsóbban pedig Észak-Magyarországon, 129 ezer forintért.

Mennyi marad, ha kifizetted az albérletet?

A jelenlegi adatok alapján az átlagbér 2023 decemberében bruttó 655.600 forint volt. Ebből amit kézhez kapunk, ha nincs gyermek a családban, 435.974 forint a profession.hu kalkulátora alapján.

Így ha valaki egyedül vagy gyermek nélkül költözik,

170.974 forintból gazdálkodhat egy hónapban

az albérlet kifizetése után Pest régióban.

Valódi Hírek