Váratlan döntést hozott Karsai Dániel: Újabb fordulat történt a halálos beteg alkotmányjogász ügyében

Benyújtották felülvizsgálati kérelmüket.

Karsai Dániel és jogi csapata az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak

A halálos ALS-betegséggel küzdő Karsai Dániel és jogászi csapata pénteken benyújtotta kérelmét a strasbourgi bíróságra, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) nagykamarája

vizsgálja felül az életvégi döntésekkel kapcsolatos beadványának elutasítását.

Karsai Dániel alkotmányjogász tavaly augusztusban azért fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, mert úgy gondolja, hogy az emberi jogai sérültek azzal, hogy Magyarországon nem engedélyezett az életvégi döntés (eutanázia) meghozatala.

Korábban elutasították Karsai Dániel kérelmét

A bíróság június 13-án hozta meg az ítéletet, amely szerint a bírák nem találták megalapozottnak a magánélethez való jog és a diszkrimináció-tilalom sérelmét (a hátrányos megkülönböztetés tilalma), továbbá a benyújtott panaszok többségét egyhangúlag elfogadhatatlannak találták.

„A döntés közzétételétől három hónapunk volt arra, hogy előterjesszük az újratárgyalási kérelmet”

– nyilatkozta a Népszavának Frank Evelyn, a Karsai Dániel Ügyvédi Iroda vezető jogi képviselője.

Karsai jogi csapata azonnal megkezdte a munkát, hogy elkészítsék az ítélet felülvizsgálatára vonatkozó beadványukat, amelyet a 17-tagú nagykamara elé beterjesztettek.

Az ALS-beteg alkotmányjogász maga is részt vett a szöveg kidolgozásában

„Dani nem sürgette a munkát, azt mondta, annyi idő alatt készítsük el, amennyi szükséges ahhoz, hogy ez a beadvány tökéletes legyen – vagy legalább közelítsen a tökéleteshez. Az elmúlt hónapok optimális helyzetet teremtettek: igyekeztünk a lehető legrövidebb idő alatt elkészíteni a beadványt, hiszen azt is szem előtt kell tartanunk, hogy Dani állapota bármikor rosszabbra fordulhat, ugyanakkor

nagyon alaposan összegyűjtöttük az érveket, amelyek alátámasztják az álláspontunkat”

– részletezte az ügyvéd, aki azt is elmondta, Karsai maga is aktívan részt vett a szöveg megalkotásában, kerekesszékében ülve, fejpánttal a fején dolgozott.

Frank Evelyn elmondta, az eljárást négy érvcsoportra alapozva indították el tavaly augusztusban:

  • az önrendelkezési jog sérelme,
  • diszkrimináció-tilalom,
  • kínzás és embertelen bánásmód tilalma,
  • illetve a lelkiismereti és vallásszabadság megsértése.

Bíznak benne, hogy elfogadják beadványukat

„Nem voltunk ahhoz kötve, hogy ugyanazokat az érveket sorakoztassuk fel a nagykamarai újratárgyalási kérelemben, ezért ezeket bővítettük. A beadványban nem fellebbezést írtunk, bár nyilvánvalóan kritikával illettük a kamara döntését.

Leginkább olyan hiátusokra mutattunk rá, amelyekre a kamara nem helyezett megfelelő hangsúlyt az eljárásában. Például az első fokon eljáró bíróság érdeknek titulálta Karsai Dániel kérelmét az életvégi döntés meghozatalával kapcsolatban, de mi a kérelmünkben ezt jogként fogalmaztuk meg.

Azt gondolom, érezhető a különbség. Emellett olyan tényezőkre is rávilágítottunk, amelyekre az elsőfokú eljárásban nem helyeztünk nagy hangsúlyt. Ilyenek többek között a palliatív ellátás (a szenvedést okozó tünetek enyhítése – a szerk.) nagyon komoly hiányosságai.

Tudatos döntés volt részünkről, hogy a kamara eljárásában nem illettük kritikával a magyar ellátórendszert, mert nem ennek a hibája az, hogy nem biztosítanak számukra elegendő forrást, nincs megfelelő személyzet és eljárásrend. Ugyanakkor a kamara az elsőfokú döntésben kifejezetten arra az álláspontra helyezkedett, hogy a magyar kormány állítása szerint van megfelelő palliatív ellátás. Innentől kezdve nekünk nem osztottak lapot”

– mondta a lapnak az ügyvéd, közölve: a benyújtást követően a kérelem befogadhatóságáról egy ötfős tanács dönt, ennek nincs pontosan megszabott határideje, a megfogalmazás szerint „észszerű mérlegelési idő” áll a rendelkezésükre.

Frank Evelyn közölte, nagyon bíznak abban, hogy befogadják a kérelmet, hiszen szerintük az életvégi döntésekkel kapcsolatosan a kamara visszalépett a korábban kidolgozott elvekhez képest. Hozzátette, a magyarországi népszavazási kérdések sem kerültek le a napirendjükről, de eddig a nagykamarai kérelem kidolgozására összpontosítottak.

Kapcsolódó:

Lesújtó döntést hozott az Alkotmánybíróság a halálos beteg Karsai Dániel ügyében

Valódi Hírek