Mi a fenére készülnek Rogánék? Óriási változás érik a titkosszolgálat élén

Még le sem váltották a vezetőt, már megvan az utódja. Úgy tűnik, Rogán Antal már döntött a személyéről.

Távozik Kovács Zoltán András dandártábornok, a Nemzeti Információs Központ (NIK) főigazgatója. Ezt ugyan még nem jelentették be, de az utódja már megvan – tudta meg a hvg.hu.

A parlamentben pénteken hallgatják meg Rogán Antal jelöltjét

A portál értesülései szerint az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága a pénteki ülésén hallgatja meg a jelöltet, Hatala Anna dandártábornokot. Hatala jelenleg a polgári elhárítás, az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőhelyettese.

A bizottság pénteki ülésének egyetlen napirendi pontja az új főigazgató-jelölt meghallgatása. Az ülés a jellegéből adódóan zárt ajtók mögött folyik majd. A napirend azért különösen érdekes, mert semmilyen hivatalos közlés nem jelent meg arról, hogy a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda fennhatósága alá tartozó Nemzeti Információs Központ élén változást terveznének.

A központot a megalakulása – azaz a jelenlegi kormányzati ciklus eleje – óta Kovács Zoltán András dandártábornok vezeti. Nem világos, hogy a leváltását – akár más fontos, új megbízására tekintettel – miért nem jelentették még be.

A kezdetektől a hivatalt vezette

Megírtuk, hogy 2022. június 5-én a Nemzeti Információs Központ (NIK) és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NSZ) is új főigazgatót kapott. Ekkor mentették fel tisztségéből Takács Tibort, a Nemzeti Információs Központ főigazgatóját, akit Kovács Zoltán András váltott.

Kovács Zoltán András valóságos „szuper titkosszolgálat”-ot vezet(ett), amelyben

az összes hazai polgári szolgálat által összegyűjtött információ összpontosul.

A magyarországi titkosszolgálatok munkája és hatóköre többnyire teljesen átláthatatlan.

Valódi Hírek