Botrány: Korrupció miatt eljárás indult Orbán uniós frakciótársának emberei ellen

Korrupció gyanúja miatt eljárás indult a cseh ANO egyik ismert politikusa, Marek Hrabáč ellen.

Az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) elnöke Orbán Viktor szoros szövetségese, Andrej Babis volt cseh miniszterelnök.

Végül az ANO is csatlakozott a magyar miniszterelnök által összehozott jobboldali populista európai parlamenti frakcióhoz, a Patriótákhoz.

A mozgalom több tagja is jelenleg a gyanúsítottak között van – írta az MTI.

Eljárást indított a cseh ügyészség

Közbeszerzésekkel kapcsolatos visszaélések gyanúja miatt bűnügyi eljárást kezdeményezett a cseh rendőrség 14 ember és öt cég ellen.

Egyikük Marek Hrabáč, az észak-csehországi Chomutov polgármestere, aki eredetileg a szeptemberi regionális választásokon az ANO észak-csehországi listáját vezetné.

Marek Hrabáč

„Javasoltam, hogy Marek Hrabáčot töröljük az ANO jelöltjeinek listájáról. A politikai tisztségével való visszaélés miatt pedig javasoltam, hogy zárjuk ki a mozgalomból is” – mondta Andrej Babis volt kormányfő, a mozgalom elnöke a ČTK cseh hírügynökségnek.

A gyanúsítottakat a rendőrség kedden vette őrizetbe. Ha a bíróság bűnösnek találja őket, akkor akár tizenkét év szabadságvesztésre is ítélhetik őket – mondta Katerina Dousková, az észak-csehországi ügyész helyettese.

Orbán klubja, a Patrióták

Az európai parlamenti választások után Orbán Viktor, Andrej Babiš volt cseh kormányfő és Robert Fico, a nemrég lőtt sebeket szerzett szlovák miniszterelnök pártja tárgyalásokat folytatott egy európai parlamenti frakció létrehozásáról. A Fidesz a cseh ANO-val és a szlovák Smerrel kívánt egy, a politikai fősodorral szemben álló blokkot kialakítani.

Az ötletgazda Orbán Viktor volt.

Majd, ahogy megírtuk, július elején az olasz Ligával megszületett Brüsszelben a patrióták nagy csoportja, amely meghatározó lesz Európa jövőjének megváltoztatásában – közölte akkor közösségi oldalán Matteo Salvini, a jobboldali párt vezetője.

Bejegyzése még azelőtt született, hogy az Identitás és Demokrácia (ID) európai parlamenti frakciója megtartotta ülését. Matteo Salvini kezdettől fogva támogatta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, valamint Andrej Babiš korábbi cseh kormányfő, az ANO párt elnöke kezdeményezését a Patrióták Európáért megalakítására.

Ezért hozták létre a Patriótákat

Nem álltak jól a dolgai az EP-ben, ezért lépett. Mint már ismert, nemet mondott ugyanis Orbán csatlakozási kérelmére Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke, az ECR nevű szélsőjobboldali európai pártcsalád vezetője. Így pedig bekövetkezett az, amire Orbánék egyáltalán nem számítottak. A magyar miniszterelnök és pártja, a Fidesz továbbra is hátország nélkül maradhat az Európai Néppártból való kilépése után.

A jobboldali finn párt (a Finnek Pártja) EP-képviselője, Sebastian Tynkkynen örömhírként tálalta, hogy a Fidesz nem csatlakozik az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjához.