Ennek nem lesz jó vége: Befutottak a friss számok, képtelen kikecmeregni a gödörből a magyar gazdaság

Csökkent a magyar gazdaság teljesítménye.

Jelentősen csökkent a magyar gazdaság teljesítménye az év második negyedévében. A GKI Gazdaságkutató Zrt. szakemberei közölték, a visszaesés nem érte őket meglepetésként. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arról magyarázott, hogy a hadiipar rengeteg pénzt von el a költségvetésből. Az elemzők ugyanakkor jelezték, sokkal nagyobb gondot jelentenek az óriási adóterhek és az állami működés. Felhívták a figyelmet arra is, hogy

az emberek továbbra sem mernek költekezni, ez pedig visszaveti a gazdaság élénkülését is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint 2024. második negyedévében a gazdaság teljesítménye 1,5 százalékkal meghaladta a 2023. második negyedévit, azonban az előző negyedévhez képest

a gazdaság „teljesítménye” 0,2 százalékkal csökkent

– tudatta az állami hivatal.

Reagáltak a magyar gazdaság teljesítményéről szóló adatokra

Nagy Mártonék tárcája közleményben reagált a KSH adataira. Ebben Nagy miniszter azt hangoztatta, hogy a külső keresletben még nem látszik, mikor jön el a fordulópont. Ennek fő oka pedig szerinte – „meglepő módon” – a háború, és az Európai Unió versenyképességi problémái. Tehát nem Magyarországnak akadtak versenyképességi gondja, hanem az EU-nak – véli Orbán Viktor csúcsminisztere. Ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte: a hadiipar és a segélyek finanszírozásán keresztül rengeteg pénzt von el a gazdaságtól és a fejlesztésektől, bizonytalanságot kelt a piacokon, és fenntartja az óvatosságot a fogyasztásban.

Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi elnöke jelezte:

a fő gond az energetikai függőség, a leválás pedig költséges.

A szakember ugyanakkor kiemelte, a magyar gazdaságnak ez „csak egy sokadik problémája”. A közgazdász szerint a legnagyobb baj az, hogy mára Magyarország elvesztette a versenyképességét a szomszédokhoz képest. Emellett rendkívül költséges az állam működése és magasak az adóterhek is, amelyet a lakosság is érez a bőrén, ez pedig a fogyasztás visszaesésében nyilvánul meg.

„Hiába nő az emberek bére, nominálisan, több fizetést visznek haza, az árak nem csökkennek. Az árnövekedés lassabb, mint tavaly, de azért az árak megeszik a béremelések egy részét, és az is látszik, hogy

az óvatosság miatt nincs az a fogyasztási lendület, mint amit a kormány vár”

– részletezte az ATV Híradónak Bod Péter Ákos.

Számítottak a visszaesésre

A GKI már korábban is jelezte, hogy számítanak a visszaesésre. Az export túlnyomó részét ugyanis olyan multinacionális cégek végzik, amelyek jellemzően az autóiparban, vagy ahhoz kapcsolódóan tevékenykednek – mutatott rá a gazdaságkutató intézet vezetője. Hozzátette, ha az autóiparnak nem megy jól, akkor a magyar gazdaságnak sem.

„Ezért mondjuk mi, hogy

ez egy olyan elhibázott gazdaságpolitika, amelyre rendkívül sokat költött a kormány,

elvonva a forrásokat egyébként más, jobban fejlődő szektoroktól, és az eredmény pedig most látható. A legkisebb probléma esetén is a magyar gazdaság sérülékenysége azonnal látszik”

– fogalmazott Molnár László vezérigazgató.

A kormányzati várakozások szerint 2,5-3 százalékos is lehet a gazdasági növekedés az idén, ugyanakkor a szakértő szerint ennek nagyon csekély a valószínűsége.

„Én úgy látom, hogy esetleg a harmadik negyedévben, az előző negyedévhez képest lehet egy-egy százalék körüli bővülés, és az utolsó negyedévben is, és így az év egészében durván egy 1,9 százalékos növekedés jöhet majd ki”

– prognosztizálta Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. Ennél Nagy Márton – ahogy tőle megszokhattuk – jóval optimistább. Közleményében a miniszter azt írta, akár 4 százalékos is lehet a növekedés, azonban ezt a jóslatát az ukrajnai háború végéhez kötötte.

Kapcsolódó:

Ezt mindenki érezni fogja: Jönnek az Orbán-kormány kegyetlen megszorításai

A KSH volt elnöke figyelmeztetett a rémálomra: Ősszel durva drágulási hullám söpör végig Magyarországon

Kudarcot vallott az Orbán-kormány: Vészhelyzetet hirdetett az egyik magyarországi akkumulátorgyártó

Most futottak be a drámai adatok: Az EU szegényházává tette Magyarországot Orbán

Valódi Hírek