„Hát a főnököm mondta, akkor van” – a háborús propagandáról kérdezték Orbán embereit Tusványoson

Orbán Viktor embereit kérdezték a háborús propagandáról a gyakran csak „Tusványos”-ként emlegetett eseményen.

Gulyás Gergely miniszter július elején az egyik kormányinfón számolt be arról, hogy a szerintük „háborús propagandát” támogató médiumokat és pártokat kötelezni fogják arra, hogy átláthatóvá tegyék a költségvetésüket és a bevételeiket.

Ezzel az ürüggyel lényegében azoknak a független médiumoknak a munkáját nehezítenék, amelyek számukra nem tetsző tartalmat fogalmaznak meg. Gulyás azt mondta:

„Magyarország fenntartja magának a jogot, hogy a külföldről érkező forrásokat, amelyek a háborús propagandát szolgálják, visszautalja a feladónak”

Az egyik legnagyobb, Magyarországon működő független televízió, az RTL akkor úgy véleményezte a kormányzati szándékot:

„természetesen senki sem kap »háborús propaganda« céljából támogatást, de azt már a Szuverenitásvédelmi Hivatal jelentése is megmutatta: bármire ráhúzhatják ezt a jelzős szerkezetet.”

Be is indult a hatalmi úthenger

A Szuverenitásvédelmi Hivatal bele is csapott a független szervezetek elleni vizsgálatokba, így célpont lett a tényfeltáró Átlátszó és a Transparency International is. A Gulyás által emlegetett kormányhatározat pedig bejelentését követően meg is jelent.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) rögtön kiadott egy állásfoglalást ezzel kapcsolatban. Azt írták, a MÚOSZ

„elítél minden olyan hatalmi akciót, mellyel a független sajtó működését kívánják akadályozni. E törekvések közé soroljuk azt a hétfőn villámgyorsan megjelent kormányhatározatot, mely elvben a háborús propaganda ellen szól, valójában azonban újra a független média normális működését fenyegeti.”

Fején találták a szöget azzal is, hogy felhívták a figyelmet: amíg a kormány állítólag „békemissziót” indított az Ukrajnát sújtó háború lezárásáért, addig háborút indított a magyar független média ellen.

Tudják-e a fideszesek, hogy mit is értenek pontosan a törvény alatt?

Tusványoson próbálták megtudni a Telex munkatársai, mennyire vannak tisztában a fideszesek a saját javaslataikkal.

Németh Zsolt, az esemény egyik szervezője úgy fogalmazott, ő inkább a világban találkozik háborús propagandával, szerinte csak „békepropaganda” van idehaza.

Más saját magának mondott ellent. Pótápi Árpád János államtitkár először azt mondta, nem igazán találkozik hírolvasás közben háborús propagandával, emellett a kormány mindent megtesz a tűzszünetért. A kérdésre, miszerint van-e olyan magyar médium, amely háborús propagandát folytat, így felelt:

„gondolom azért kérdez erre rá többször, mert valaki azt mondta, hogy van ilyen”.

Emlékeztették, hogy épp a főnöke, Gulyás Gergely mondta ezt.

Az államtitkár erre úgy reagált:

„akkor van. Hát a főnököm mondta, akkor van”.

Olyan vélemény is megjelent a háborús propagandával összefüggésben Orbán Balázstól, a miniszterelnök politikai igazgatójától, hogy

„Magyarországon azon sajtótermékek amelyek jellemzően a nyugati liberális médiakonglomerátumokba vannak bekötve (…) azok bizony ugyanebben a logikában dolgoznak.”

Orbán emberei válaszoltak a háborús propagandával összefüggő kérdésekre a „Tusványos”-ként emlegetett eseményen

(Telex.hu/YouTube)

Valódi Hírek