Megvan, mikor omolhat össze a magyar nyugdíjrendszer

Ha nem történik radikális változás.

Egymilliónál is több embert kellene bevinni az önkéntes nyugdíjpénztárakba, hogy fenntartható maradjon a nyugdíjrendszer – mondta Nagy Koppány, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a növekedés.hu-nak.

Húsz év múlva beüt a krach

Nagyon kevés magyar tesz félre pénzt a nyugdíjas éveire,

komoly változás kell ahhoz, hogy húsz év múlva is működhessen még a nyugdíjrendszerünk.

A magyar nyugdíjrendszer most még fenntartható, de változásra van szükség ahhoz, hogy ez így is maradjon – mondta Nagy Koppány.

Nem is kis változás kellene

A 4,6 millió most dolgozó magyar közül

nagyjából 1,1 millió embernek van valamilyen nyugdíj-kiegészítési szerződése.

Ám legalább az összes foglalkoztatott felének kellene, hogy legyen ilyen. Sőt, optimálisabb az, ha 50-60 százalék között van az arány.

A nonprofit önkéntes nyugdíjpénztáraknak ugyan egymilliónál is több tagjuk van, de közülük

csak 500-600 ezer tag fizet be oda rendszeresen.

400-500 ezer nyugdíjbiztosítási szerződés is van az országban, nyugdíj-előtakarékossági számlákat pedig 100 ezernél is kevesebben tartanak. Az igazgató azt is elmondta, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárakból

a 45 évnél fiatalabbak közel 90 százaléka hiányzik.

Nem teszünk félre, az elöregedő társadalom pedig megbosszulja magát

Orbán Viktorék 2010-es húzása után nehéz az embereket nyugdíjcélú megtakarításra rávenni. Akkor, a Fidesz választási győzelme után „államosították” a magánnyugdíjpénztárakat. A maradókat pedig megfenyegették, hogy nem kapnak állami nyugdíjat, hiába fizetik havonta a járulékokat.

A magánnyugdíjpénztárakban mostanra 51 ezren maradtak. Amikor 2010 végén épp az MNB mostani elnöke, Matolcsy György vezényelte le még gazdasági miniszterként ezeknek a közel teljes ellehetetlenítését,

az addigi hárommillió emberből 101 ezren nyilatkoztak úgy,

hogy az állami nyugdíj mellett megtartják a magánpénztári tagságukat is. Felük azóta vagy kilépett, vagy nyugdíjba ment. A nyugdíjrendszer pedig lassan fenntarthatatlanná válik.

Valódi Hírek