Bréking: Bajban a repterek, bankok, médiaszolgáltatók egy súlyos informatikai hiba miatt – Magyarországon is fennakadások vannak

Súlyos informatikai hiba okoz leállásokat világszerte.

Tömeges, a világ számos pontján jelentkező informatikai leállásokról írt pénteken a BBC. A hiba több légitársaság járatait érinti, banki és médiaszolgáltatások kerültek veszélybe.

Eddig úgy tűnik, hogy

a probléma a Microsofttól ered,

Ausztráliától Európáig, az Egyesült Királyságon át Alaszkáig jelentettek hibákat, valamint informatikai leállásokat.

Amikor a legtöbb eszköz lekapcsol

Több globális intézmény érintett a súlyos informatikai probléma miatt – köztük világszintű bankok, légitársaságok és médiaszolgáltatók is.

A tömeges informatikai kiesés

  • Ausztráliában okozta a legnagyobb problémát: a repülőjáratok nem közlekedtek, a bevásárlóközpontokban az emberek a pénztárak előtt rekedtek mert leálltak a rendszerek. A műsorszolgáltatók meg csupán az üres képernyőt bámulhatták. A Virgin Australia és a Jetstar fuvarozók is késtek, vagy törölniük kellett járataikat.
  • Az Egyesült Államokban Alaszka állam is figyelmeztetett, hogy a vészhelyzeti szolgáltatások is érintettek a problémában. Az üzemzavar okát még nem tudják, de az érintettek közül sokan a Microsoft PC operációs rendszerével hozták összefüggésbe. Alaszkában az értesülések szerint a 911-es segélyhívó és a nem-vészhelyzeti rendszerek sem működnek megfelelően. A United, a Delta és az American Airlines légitársaságok minden járatára „globális földi leállást” rendelt el.
  • Az Egyesült Királyságban a SkyNews műsorszolgáltatása teljesen leállt.

A kiesés a jelek szerint a Crowdstrike globális kiberbiztonsági cégnél levő problémával kapcsolatos. Ugyanakkor a kiberbiztonsági intézményük nem tud olyan körülményről, ami támadásra utalna – mondta az ausztrál belügyminiszter szóvivője a nemzetközi hírcsatornának.

„Jelenlegi információink szerint ez a kimaradás az érintett vállalatok által használt, harmadik féltől származó szoftverplatform technikai hibájához kapcsolódik”

áll a közleményben a BBC-n.

A hivatalos Microsoft 365 közlemény szerint, amelyet az X-en tettek közzé, azt írták:

„olyan problémát vizsgálunk, amely befolyásolja a felhasználók különböző Microsoft 365-alkalmazások és -szolgáltatások elérését”.

A Microsoft szóvivője azonban pénteken azt mondta a BBC-nek, hogy „a szolgáltatások többségét már órákkal korábban helyreállították”.

A Budapest Airport is érintett lehet

„Globális informatikai hiba miatt több légitársaság utasfelvételre használt rendszere leállt, ezért

járatkésésekre, torlódásra és jelentősen megnövekedett várakozási időre kell számítani a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

– írta pénteken a Budapest Airport.

(Budapest Airport/Facebook)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek