Kormányinfó: Szokatlan időpontban tettek bejelentést a felettébb zabos miniszterek (+videó)

Kormányinfó keretében állt mikrofon elé Gulyás Gergely és Bóka János.

Gulyás Gergely és Vitályos Eszter péntek délelőtt kormányinfó keretében részletezte a kormány friss döntéseit. Az eseményen Bóka János, az EU-s ügyekért felelős miniszter is részt vett.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a minap a szomszédban zajló háború témaköre került terítékre a kormányon belül.

Szijjártó Péter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott beszélgetése után árulta el a múlt héten, hogy a Lukoil nem szállít Magyarországra kőolajat Ukrajnán keresztül, de már keresik a jogi megoldást a tranzit újraindítása érdekében. Pár napja arról érkezett hír, hogy Bulgária segítséget ajánlott a magyar kormánynak a kőolajszállítás kapcsán.

Kapcsolódó: Méretes csavar: Itt van Szijjártó gigameglepetése, a hír még őt is meglepte

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, Ukrajna zsarolja Magyarországot annak „békepárti álláspontja” miatt. Bóka János vette át a szót a tárcavezetőtől, és mint kifejtette, az Orbán-kormány megítélése szerint Ukrajna a társulási megállapodás több rendelkezését megsértette az intézkedésével.

Ide sorolhatók az energiaszállítás és az energiatranzit zavartalanságára vonatkozó rendelkezések. A tagállamoknak joguk van konzultációt kezdeményezni az Európai Bizottságnál. Amennyiben ez nem vezet eredményre, a társulási megállapodás vitarendezési eljárásokat is szabályoz, ide értendő a választott bírósági eljárás. Ennek eredményétől függően számos válaszlépésre ad lehetőséget a társulási megállapodás – részletezte az uniós ügyekért felelős Bóka.

Mint mondta, a magyar kormány vizsgálja, hogy az ukrán lépés a társulási megállapodás sérelme mellett más rendelkezéseket is sért-e, vagy sem.

Orbán „békemissziójáról”

Mint ismert, immár hazánk tölti be az EU soros elnökségi posztját. A feladat nagy felelősséget ró az adott tagország politikusainak vállára, mégis rengeteg nemes cselekedetet lehetne végrehajtani az előttünk álló néhány hónapban.

Ilyen az agresszor Vlagyimir Putyin által – aki ellen elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság a gyermekek Ukrajnából Oroszországba történő erőszakos deportálásában játszott szerepe és háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt – megtámadott Ukrajna, az ott élők megsegítése.

Orbán Viktor a soros elnökség legelején úgynevezett „békemisszió”-ra indult. Ugyan a kormányfő valóban ellátogatott a háború sújtotta Ukrajnába, azt követően azonban már Vlagyimir Putyin kezét rázta.

Moszkvai látogatása kiverte a biztosítékot – többek között – az EU-ban. A magyar kormányfő még mindig nem érti, hogy miért probléma, ha egy olyan diktátor előtt hajlong, aki pár hete porig romboltatott embereivel egy ukrán gyermekkórházat.

A bírságról is szó esett a kormányinfó során

Gulyás Gergely a pénteki kormányinfón megjegyezte, hogy még egy EU-s ügy szóba került a kormány legutóbbi ülésén. Tájékoztatása szerint a migrációs ügyben meghozott bírósági ítélet kapcsán „elvi álláspontot” alakítottak ki. Ismertette, hogy

mandátumot kaptak az illetékes miniszterek, Bóka János és Pintér Sándor belügyminiszter,

hogy tárgyaljanak. Megjegyezte, minél előbb meg akarnak állapodni Brüsszellel.

„Az, hogy az ítélet megszülethetett, gyalázat, tűrhetetlen, vérlázító”

– vélekedett Gulyás Gergely.

Mi történt pontosan?

Egy friss ítélet szerint hazánkat 200 millió euróra bírságolta, továbbá napi 1 millió euró fizetésére kötelezte az Európai Unió Bírósága – a magyar menekültügyi szabályokkal összefüggésben.

Természetesen Orbán Viktorék egy percig sem gondolkoztak el azon, vajon miért szabtak ki rájuk ilyen súlyos ítéletet. Gulyás Gergely is csak azt szajkózta a legutóbbi kormányinfón, hogy a döntés szembemegy tulajdonképpen minden jogi előírással.

Kapcsolódó: Felpaprikázta magát Gulyás Gergely a kormányinfón – alig bírt magával a mikrofon előtt

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete is reagált a történtekre. Hangsúlyozták, hogy

„egyes sajtóértelmezésekkel szemben az Európai Unió Bíróságának június 13-i ítélete

nem kötelezi Magyarországot sem illegális migránsok befogadására,

sem az ország jogszerű határvédelmi intézkedéseinek feladására”.

Mint kifejtették,

„az ítélet valójában azt állapította meg, hogy Magyarország nem hozott meg több olyan intézkedést a menedékkérők kérelmeinek elbírálási eljárása és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeliek visszaküldése tekintetében, amelyek meghozatalára a tagállamok által közösen elfogadott és más nemzetközi megállapodásokra is épülő uniós jogszabályok kötelezik az országot”.

Kapcsolódó: Főhet a fejük Orbánéknak: Az EU megüzente, hogy elindult a visszaszámlálás

Bóka János a soros elnökségről is szót ejtett a kormányinfó keretein belül

Az első szakasz lezárult, a nyári szünet előtti utolsó eseményre hétfőn kerül majd sor – részletezte a tárcavezető. Hozzáfűzte,

augusztus végén veszik majd fel ismét a fonalat,

informális külügyi tanácsüléssel kezdenek. Mint mondta, az elmúlt hetekben 6 informális tanácsülésre került sor.

Mutatjuk a kormányinfót

(Magyarország Kormánya/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek