Felrobbant a forint, közel az összeomlás Orbánék hadművelete után

A szerdai kritikus jogállamisági jelentés, a Lukoil-saga is odavágott a forint számára, az Orbán-kormány dühbe gurul.

A csütörtök reggel megint tovább zuhant a forint. A nemzetközi részvénypiaci hangulat meglehetősen borús.

Az euró árfolyama így délelőtt

394,2 forint felett volt.

A dollár szintén erősödött a forinttal szemben, így árfolyama

363,8 forint felett volt.

írta a Portfolio.hu.

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése előtt megállt a forint emelkedése, azóta pedig több tényező is gyengítette. Így az újabb kamatvágás, mely egyre romló külpiaci hangulatban történt. Emellett kritikus jogállamisági jelentés jött ki Magyarországról tegnap, ami az EU pénzekhez való hozzájutás nehézségeire is rávilágít a piac számára.

A Lukoil ügyében pedig Magyarország és Szlovákia is emelte a tétet Ukrajnával szemben – fogalmazott a portál.

Az Orbán-kormány zsarolni kezdte Ukrajnát Lukoil-ügyben, a forint látta kárát

Ahogy megírtuk, Szijjártó Péter külügyminiszter a minap közölte, a magyar kormány addig fogja akadályozni 6,5 milliárd eurós uniós fegyverszállítási ellentételezés kifizetését Ukrajnának, amíg Kijev újra nem biztosítja a Lukoil kőolajszállítását Magyarországra Ukrajnán keresztül. A vétóval való fenyegetés nem egyedi eset, Orbán Viktorék előszeretettel gördítenek akadályokat az agresszor Vlagyimir Putyin által megtámadott szomszédos ország elé.

Hogy milyen eredményt érnek el ezzel, egyelőre kétséges, de az fix, hogy a forintnak nagy pofont adtak ezekkel a lépésekkel.

Döntött az MNB

A keddi kamatvágás szintén nem használt a forint árfolyamának. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb kedd délután.

Az előző kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, az MNB alelnöke azt mondta, hogy júniustól új szakasz következik a monetáris politikában. Ebben az időszakban a jegybank számára érdemben szűkebb mozgástér áll rendelkezésre az alapkamat csökkentésére. A múlt héten az alelnök jelezte, hogy idén 2-3 kamatcsökkentést is végrehajthat még az MNB, és

„a júliusi döntés nyitott kérdés, a kamatvágás ott lesz az asztalon”.

Annyi lehet az EU-s pénzeknek is

Ahogy beszámoltunk róla, július 24-én hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság (EB) az idei jogállamisági jelentését, ami az EU egésze mellett a tagállamok helyzetét külön fejezetekben vizsgálta.

A jelentés egyértelműen elmarasztalta a kormányt.

Az Európai Bizottság többek között azt állapította meg, hogy hazánknak intézkedések sorát kellene meghoznia ahhoz, hogy megfeleljen a jogállamiság uniós normáinak.

A testület hiányolja az érdemi eredményeket a magas szintű tisztviselők korrupciós ügyeiben.

Magyarország továbbá a tavalyi ajánlásokból egyet sem teljesített maradéktalanul.

A jelentés megjegyzi, hogy nem volt előrelépés az állam és az állami cégek hirdetéseinek korrekt és átlátható elosztását illetően. A civil társadalmi szervezeteket érintő akadályok eltávolításában sem történt fejlődés. Egy biztonságos és támogató civil tér létrehozásában, beleértve a munkájukat akadályozó jogszabályok eltörlésében sem léptek előre Orbán Viktorék.

Valódi Hírek