Ütött az óra: Matolcsyék elővették az ollójukat, és hatalmasat nyisszantottak

A Matolcsy György vezette MNB döntött.

Mint írtuk, kedden kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank. Ennek kapcsán a szakértők arra számítottak, hogy a Matolcsy György vezette intézmény rátapos a fékre.

Kapcsolódó: Ketyeg az óra: Lélegzetvisszafojtva várják a szakértők Matolcsyék kulcsfontosságú döntését

Döntött a Matolcsy vezette MNB

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 7 százalékosra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Emellett a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.

A májusi kamatdöntő ülést követően Virág Barnabás, a jegybank alelnöke közölte, hogy az MNB júniusban folytathatja a kamatcsökkentési pályát, és az alapkamat 6,75-7 százalékosra eshet. Ez a keddi döntés által meg is valósult. Az év második felében azonban „nagyon visszafogott tere van a további kamatvágásnak” – fűzte hozzá.

Mi a helyzet a forinttal?

Vegyesen alakult a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben – olvasható az MTI-n megjelent közleményben.

Az euró jegyzése kedden fél 8-kor 395,65 forintra gyengült a hétfő esti 396,25 forintról, a dolláré 369,54 forintról 369,14 forintra csökkent, ugyanakkor a svájci franké 414,55 forintról 414,78 forintra erősödött.

Az euró jegyzése 1,0720 dollárra gyengült a hétfő esti 1,0722 dollárról.

Cikkünk írásakor, kedden délután az euró 394,61, a dollár 367,48, a svájci frank pedig 414,87 forint körül mozgott.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek