Csomagolhatnak a lakók? Viharfelhők gyülekeznek Debrecenben egy gigaprojekt miatt (+videó)

Különös információk érkeztek Debrecen környékéről, a repülőtér közeléből.

Már 2024 elején megírtuk, hogy nagy csend övezi a Debrecenbe tervezett új munkásszálló építését, valamint azt is, hogy a repülőtér várhatóan megnövekedő forgalma miatt

a jövőben lakóingatlanokat sajátítana ki az önkormányzat.

Valószínűsíthetően ezt érzékelik most a szepesiek a saját bőrükön érdemi önkormányzati tájékoztatás híján.

Több tucat ingatlan adásvétele van folyamatban

A Debrecenhez tartozó Szepest összesen 170 ember lakja. A városrészt feltételezhetően hamarosan teljesen felszámolhatják, az ott lévő telkeket ugyanis az elmúlt egy évben elkezdte az önkormányzat felvásárolni – derült ki a hvg.hu riportjából.

Az önkormányzat tájékoztatása alapján

eddig 10 ingatlant vásároltak meg és 45 ingatlan adásvétele van folyamatban.

A hely különlegessége, hogy nem egész egy kilométer választja el a repülőtér kifutópályájától és az épülő akkumulátorgyártól.

Papp László debreceni polgármester azt mondta, hogy senkit nem kényszerítenek, csak az adja el a telkét, aki szeretné. Arra mellesleg elmondása szerint a reptéri kifutópálya bővítéséhez van szükség. Arról viszont nem mondott semmit, hogy a bővítés pontosan hogyan fogja érinteni a helyieket.

A helyiek aggódnak, mi lesz velük

Vasadi Mariann, a Civil Fórum Debrecen Egyesület tagja elmondta a riportban, hogy több különböző információt hallottak már a bővítésről, azok azonban sokszor ellentmondtak egymásnak.

Fontos részlet, hogy az ingatlant felértékelő, aki az önkormányzatnál dolgozik és bejutott a házakba, azt mondta a helyieknek, hogy

„elvileg 2028-ra az egész Szepest ledózerolják, mert a reptér olyan szinten fog bővülni, ami miatt mi nem maradhatunk már itt”

Egy érintett lakos azt mondta, ők azt a választ kapták, hogy az önkormányzat csak két kifutópálya váltott felújítását végzi majd el. Ezt el is fogadták, akkor viszont nem értik, mi szükség van a telkek és házak felvásárlására, mi lehet a tervük.

„Nem akarok innen elmenni, azt mondtam, itt fogok meghalni”

– mondta könnyeivel küszködve az egyik lakos.

Egy édesanya elmondta, nem szeretett volna Szepesről elmenni a családjával, de egyre kevesebben vannak, és a gyermekeinek nem lesz baráti közösség, nem lesz számukra helyben jövő, ha még többen elköltöznek.

A lap kérdezte Papp László polgármestert az ügyben, de persze nem kívánt nyilatkozni.

A repülőtér kapcsán is probléma merült fel nemrég Debrecen városában

Beszámoltunk róla, hogy július közepén gond akadt a repülőtérrel, melyet ideiglenesen le is kellett zárni.

Hibát észleltek ugyanis a futópálya-ellenőrzés során. Közlésük szerint a legmagasabb szintű repülésbiztonsági előírásokat tartották szem előtt, ezért a hiba kijavításáig a Debrecen Nemzetközi Repülőtér ideiglenes bezárása mellett döntöttek. Július 17-én közölték, hogy a repülőtér várhatóan július 18-án, csütörtökön, helyi idő szerint éjjel 0 óra 30 perctől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

A gigaberuházások tönkreteszik a környéket

Januárban kiderült, súlyos mulasztásokat vétett az egyik kínai cég, ezért felülvizsgálták az építési engedélyüket. A debreceni akkumulátorgyár területének jelentős része belvíz alatt állt a nagy esőzések alatt, így nehezen volt megközelíthető munkagépekkel a terület. F. Nagy Zsuzsanna miskolci környezetvédelmi szakértő azt mondta, szívfájdító, hogy a gigaberuházás miatt épp azt a gazdag, humuszos termőtalajréteget hántották le, amely korábban egyfajta szivacsként működve elnyelte a felesleges víz nagy részét.

Problémák adódtak a gyár katasztrófavédelmi engedélyével is, a kínai beruházó mind a szén-dioxid-kibocsátással, mind pedig a zajhatással kapcsolatban

rossz határértékekkel számolt,

ugyanis nem kalkulálta be a gyár üzemelése okán keletkező kamionos és teherautó-forgalmat. Egyes számítások szerint az évi közel 130 000 gépjármű körülbelül duplájára emeli a korábban számított kibocsátási mutatókat.

(HVG Videók/YouTube)

Valódi Hírek