Padlót fogott kedden a forint, az MNB már élezi az ollóját

Érkezik az MNB-kamatdöntés.

Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Az euró jegyzése kedd reggel 7 órakor 389,75 forinton állt az előző este 6 órai 389,22 forint után. A dollár 357,90 forintra erősödött 357,80 forintról, a svájci franké pedig 402,44 forintra 402,01 forintról.

Az eurót 1,0890 dolláron jegyezték kedd reggel, minimálisan magasabban a hétfő esti 1,0883 forintnál.

Cikkünk írásakor, kedden 10 órakor az euró 390,62, a dollár 358,78 , a svájci frank pedig 403,09 forint körül mozgott.

Jön az MNB-kamatdöntés

Kamatdöntő ülést tart kedden a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa.

A legutóbbi, júniusi ülésen a testület 25 bázisponttal 7 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, valamint a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb. A döntés értelmében a kamatfolyosó alsó széle, az egynapos betéti kamat 6 százalékra, míg felső széle, az egynapos hitel kamata 8 százalékra mérséklődik.

Kapcsolódó: Ütött az óra: Matolcsyék elővették az ollójukat, és hatalmasat nyisszantottak

Az elemzők szerint 25 bázispontos csökkentés jöhet júliusban is.

Júniustól új szakasz következik a monetáris politikában, ebben az időszakban a jegybank számára érdemben szűkebb mozgástér áll rendelkezésre az alapkamat csökkentésére – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a kamatdöntését követő online háttérbeszélgetésen.

Közölte, hogy a monetáris tanács megítélése szerint a külső környezetben erősek a kockázatok, ez pedig szűkíti a feltörekvő piaci jegybankok mozgásterét. A tanács előretekintő iránymutatása megváltozott az előző hónapokhoz képest. A legfrissebb iránymutatás szerint folyamatosan értékelik a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását. Mindezek alapján körültekintően és adatvezérelten döntenek az alapkamat mértékéről.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek