Mi lesz ebből? Kiderült, mire harap rá Lázár János gigantikus cápája

Lázár János újabb célpontja a Csáky kastély, amit haveroknak magánkézbe adhat.

Tavaly nagy felháborodást keltett a kastélytörvény elfogadása, amely egy újabb privatizációs hullámnak, közös kincseink elherdálásának és a jelenlegi közcélú hasznosítás felrúgásának lehet terepe.

Akkor az elfogadott törvényt Novák Katalin köztársasági elnök és az Alkotmánybíróság is visszaküldte a parlament elé. Nem volt egyértelmű, mi lehet az a közcél, ami indokolja ezeknek az ingatlanoknak a magánkézbe adását. Mindez ráadásul egy szimpla miniszteri döntéssel lehetséges.

Lázár János miniszter akkor nagyon ideges lett, Novák Katalint is kiosztotta. Az értékes állami ingatlanok haverokhoz juttatásának szándékát persze, akkor sem ismerte be. Ehelyett a törvény szükségességét azzal indokolta a minisztérium, hogy olyan esetben van rá szükség, amikor az ingatlanok fenntartása, felújítása, hasznosítása állami intézményekkel és forrásokkal nem valósítható meg.

Így joggal feltételeznénk, hogy egy nagyon rossz állapotú kastélyt adnának magánkézbe, mert az állam nem tudja felújítani és hasznosítani…de persze, megint nem erről van szó.

A Csáky-kastély egy egyedülálló, felújított, sok látogatót vonzó kincs, Lázár János minisztert ez nem hatja meg

Az évtizedek óta állami kézben lévő kastélyra és a hozzá kapcsolódó 26 hektáros ősfás területekre közel egymilliárd forintot költöttek eddig. Évente rengeteg látogatót vonz e különleges természetvédelmi terület.

A kastély felújított, a hozzá kapcsolódó területeken látogatóközpont, állatsimogató, játszótér, tanösvény is működik.

Egyúttal ez a Körös-Maros Vidéki Nemzeti Park Igazgatóság székhelye is.

A nemzeti park közben jó kapcsolatot ápol a Csáky családdal, akik elégedettek a park és a kastély jelenlegi hasznosításával.

Lázáron kívül mindenki ellenzi a döntést

Az Argárminisztérium és a természetvédelmi szervezetek is ellenzik a kastély privatizációját, mint ahogy a nemzeti parkot is igencsak meglepte a döntés – tudta meg a 24.hu.

A lap kérdéseire adott válaszában az Agrárminisztérium jelezte, hogy elkötelezettek amellett, hogy

„a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság székhelye, a Csáky kastély, a Látogatóközpont és az Állatpark továbbra is az Igazgatóság vagyonkezelésében és fenntartásában maradjon. A tárca erről az Építési és Közlekedési Minisztériumot is értesítette”

– nyomatékosították. A lap azt is kiemelte, sajnos nem kell az Agrártárca jóváhagyása az ügyben, így

vétózni sem tudnak Lázár ellen.

Lázárék pedig tovább magyarázták a bizonyítványt:

„(…) a tulajdonba adásra vonatkozó felhívás azon ingatlanok esetében kerül közzétételre, amelyek esetében

a vagyonkezelő nem tudja a fentiek szerinti méltó használatot biztosítani.

Mindez nem csak a felújítás, de a fenntartás, karbantartás forrásigényét is jelenti”

– írták a portál megkeresésére.

A természetvédők is ellenzik a magánkézbe adást

Több természetvédelmi egyesület is összefogott, és közösen keresték meg Lázár minisztériumát azt kérve, hogy a szarvasi Csáky-kastélyt vegyék ki a törvény mellékletéből.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSZ), a WWF Magyarország, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elismert szervezetek nagy társadalmi támogatottsággal, mégis kérdéses lehet, meg tudják-e akadályozni a természeti kincsekre veszélyes privatizációt.

Farkas István, az MTSZ társelnöke elmondta, hogy

aggódnak a terület sorsáért, nem tudni például, hol üzemelne a nemzeti park igazgatósága.

Emellett kiemelte, hogy a látogatóközpont és az állatsimogató működtetése nem túl jövedelmező, így félő, hogy egy vállalkozó számára nem termelne annyi profitot, amiért fenntartanák ezt a funkciót. Így viszont nagyon fontos természetvédelmi nevelési célú intézmény veszne el.

Valódi Hírek