Elindult a szabad rablás: Lázár Jánostól kérhetnek ajándékba kastélyokat a fideszes nagyhalak

Intézkedtek.

A tavalyi évben közel négymilliárd forint értékű EU-s pénzt költöttek el azoknak a kastélyoknak, váraknak és kúriáknak a felújítására, amelyeket egy közelmúltban benyújtott törvénytervezet szerint Lázár János miniszter ingyen osztogatna szét. Ezen ingatlanokat pedig nem dobnák piacra, inkább úgy döntöttek,

elajándékozzák őket.

Mint a Népszava írta, az ingatlanok és műtárgyak könyvi nettó értéke – a vagyon kezelésével megbízott Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. tavalyi beszámolója szerint – alig 16,5 milliárd forint.

A fenti ingatlanok „elajándékozása” már a nyáron elkezdődhet, erre vonatkozóan lista nincs, bármelyikre le lehet csapni, mindehhez csupán egy kérelem szükséges, amelyet Lázár János bírál el. Vagyis jó hír ez Tiborcz Istvánnak és Mészáros Lőrincnek, ha esetleg vágynának saját kastélyokra.

A Magyar Építész Kamara (MÉK) műemléki tagozata aggodalmának adott hangot a kastélyokkal foglalkozó passzusok miatt.

„A kastélyokkal való kereskedés gondolata túlzottan vállalkozóbarát és

fennáll a közösségi vagyon megkárosításának veszélye”

– hívták fel a figyelmet.

Szerintük ez „nagyon veszélyes tendenciát generálhat”, ugyanakkor ez nem igazán hatotta meg a jogszabályalkotókat, sőt külön törvényt írtak a nemzeti örökség kiemelt műemlékeinek „valódi nemzeti terekké” alakítására és a magántőke bevonásával való megőrzésére.

Emlékeztettek, az első, nagy vihart kavart tervezethez képest még tovább bővítették az elérhető kastélyok körét. Az első, Válasz Online által ismertetett változathoz ugyanis tartozott egy melléklet, amely nevesítette az értékesíthető ingatlanokat. Az Országgyűlés elé került dokumentumnak viszont már nincs ilyen melléklete,

minden Lázár alá tartozó kastély vihető.

Valódi Hírek