Gyurcsány Ferenc: Az emberarcú fideszes a demokratikus Magyarország veszélyes ellenfele

Egyszerűbb felismerni az ördögöt és tenni ellene, ha patát és szarvat visel – emelte ki Gyurcsány Ferenc.

„Szerintünk a Fidesz a demokratikus politikai rendszeren kívül helyezte el önmagát”

– fogalmazott friss Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. Mint hangsúlyozta, így nem demokratikus riválisai, hanem rendszerellenfelei Orbán Viktoréknak. A demokratikus riválisok szövetségre léphetnek egymással, ezzel szemben nincs együttműködés a rendszerellenfelek között – tette hozzá.

A DK elnöke szerint a Fideszről azért gondolkodnak sokan demokratikus pártként, mert az nem feltétlenül mutatja meg mindenkinek a szélsőséges arcát. Az emberek pedig hajlamosak összekeverni a személyes szimpátiát és egy szóban forgó személy szerepének rendszerszintű hatását – mutatott rá Gyurcsány Ferenc, megjegyezve, hogy az illető talán épp az, aki segít elrejteni a Fidesz és hasonmásai valódi arcát.

Gyurcsány Ferenc bejegyzését változtatás nélkül idéztük

„Az ördög emberarca

Amíg a radikális szélsőjobb bomber dzsekit és Martens bakancsot viselt, addig egyszerűbb volt a dolog. Ránéztél a szembejövőre és csaknem biztos lehettél benne, hogy kit látsz. Az úgynevezett mentális reprezentáció, azaz mikor az agyunk összeköt különböző képeket, fogalmakat, ez esetben a legvalószínűbbet sugallta: az ilyen a ruházat viselője szélsőjobbos szimpatizáns.

A baj akkor kezdődődött, amikor az újnácik átöltöztek, és öltönyt, kiskosztümöt vettek fel.

Az emberarcú ördög könnyebben csábít.

Egyszerűbb felismerni az ördögöt és tenni ellene, ha patát és szarvat visel.

Szerintünk a Fidesz a demokratikus politikai rendszeren kívül helyezte el önmagát. Ezért nem demokratikus riválisa, hanem rendszerellenzéke (rendszerellenfele) vagyunk.

Demokratikus riválisok koalícióra léphetnek egymással, ezzel szemben nincs együttműködés rendszerellenfelek között.

Az, hogy a Fideszről sokan, mint demokratikus pártról gondolkodnak, abban szerepe van annak is, hogy a párt nem feltétlenül mutatja meg mindenkinek radikális, szélsőséges arcát, ebben pedig kifejezetten segítségére van jónéhány olyan politikusuk, akik saját polgári demokrata imázsukat, természetüket részben éppen arra használják, hogy

eltakarják a Fidesz valódi énjét.

Az emberarcú fideszes a demokratikus Magyarország veszélyesebb ellenfele, mint a párt nyílt radikálisai.

Hogy ez ellentmondásnak tűnik?

Első ránézésre talán igen, de csak azért, mert hajlamosak vagyunk összekeverni személyes szimpátiánkat és a szóban forgó személy szerepének rendszerszintű hatását. Nem az a kérdés, hogy kivel innánk meg szívesebben egy kávét, hanem az, ki segít hatékonyabban elrejteni a Fidesz (és hasonmásai) valóságos arcát.

Márpedig, ha az ördög el tudja rejteni az arcát, akkor könnyebben belénk költözhet. Érdemes fejben tartani Vargha találó figyelmeztetését:

»a pokol fekete színének nincsenek árnyalatai«.

Egyetértek Varghával.”

(Gyurcsány Ferenc/Facebook)

Kapcsolódó:

Gyurcsány Ferenc: Magyar Péter egypárti ellenzéket akar, mi együttműködőt

Valódi Hírek