DK: Most lett meg a böjtje Orbánék rongyrázásának

Eljárás indul az Orbán-kormány ellen.

Túlzottdeficit-eljárás indul Magyarország ellen, mivel az Orbán-kormány évek óta az Európai Unióban megengedett hiánycél több mint duplájával zárja az évet – emlékeztetett Dávid Ferenc lapunkhoz is eljuttatott friss közleményében.

Mint rámutatott, a Fidesznek úgy sikerült tavaly is és idén is bedöntenie a költségvetést, hogy egymást érik a megszorítások és az áremelések. Emellett az oktatásra és az egészségügyre évről évre kevesebbet fordítanak. A kormány tehát úgy költ túl sokat, hogy közben nem veszi figyelembe a magyar emberek érdekeit. Leépítette a közszolgáltatásokat és megszorításspirálba taszította a gazdaságot. Ilyen is csak az Orbán-rendszerben lehetséges – fogalmazott a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője.

A DK szerint, ha nem lett volna Vodafone- és reptérvásárlás, most nem indulna túlzottdeficit-eljárás hazánkkal szemben. Ez a böjtje az orbáni hatalom értelmetlen rongyrázásának, amelyben a kórházak klímájára nincs pénz, a biztos megélhetést garantáló bérekre és nyugdíjakra nincs pénz, a tanárok megbecsülésére nincs pénz, de

ha Orbánnak megtetszik valami, akkor azt gondolkodás nélkül megveszi magának a magyarok pénzén

– emelte ki Dávid Ferenc.

Kapcsolódó: Tragédia az egészségügyben: Irdatlan a hőség a Debreceni Gyermekklinikán is, a szülők viszik a ventilátort a kórtermekbe

„A DK szerint csak egy felelős kormány és egy szociáldemokrata politika jelenthet kiutat ebből a helyzetből, és biztosan nem az újabb megszorítások, amelyekre a kormány készül”

– hangsúlyozta.

Mi történt az elmúlt hetekben?

„Az Európai Bizottság döntése alapján hét országgal szemben indul túlzottdeficit-eljárás, tehát ez nem csak hazánkat érinti”

– fogalmazott a minap a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium annak kapcsán, hogy az uniós intézmény fokozott költségvetési szigort sürget.

A közösen elfogadott uniós feltételek szerint az államháztartási hiány nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát. Eközben az államadósság nem lehet több, mint a GDP 60 százaléka. A cél, hogy megakadályozzák a tagállamok túlköltekezését.

Az Eurostat által 2024. április 22-én hitelesített adatok alapján Magyarország GDP-arányos államháztartási hiánya 2023-ban 6,7 százalék, az államadósság GDP-hez viszonyított aránya pedig 73,5 százalék volt – emlékeztetett a bizottság, amely júniusban tett javaslatot az eljárás megindítására.

Kapcsolódó:

Eddig nem verték nagydobra: Eljárást indítanak az EU-ban Magyarországgal szemben

Most érkezett: Orbánék megvették a budapesti repülőteret

Valódi Hírek