Egy nappal a Nyugati Fény ezt hiányoló cikke után a Telex végre beszámolt Radnai Márk bűnöző múltjáról

Jobb későn, mint soha.

Szombaton egy közös szelfivel tudatta Magyar Péter, hogy a Radnai Márk nevű bűnöző, botrányhős lett a Tisza Párt egyik alelnöke.

Hüttl Tivadar, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza a Magyar Narancsnak nyilatkozott róla, hogy két bűncselekményt is elkövethetett Radnai Márk, amikor különböző újságírókat kéz- és ujjeltöréssel fenyegetett.

Radnai ugyanis színházrendezőként az ujjai eltörését ígérte Koltai Tamás színikritkusnak, miután az neki nem tetsző módon írt az Élet és Irodalomban az egyik darabjáról.

„Szia Tamás! Valaki egyszer azt mondta rád »kártékony csótány«. Szerinted miért? Ha még egyszer meglátlak bármelyik előadásom közelében egyesével töröm el minden ujjad. Bezony. Szép nyarat! Menj jó messzire!”

– írta Radnai az idős színikritikusnak.

Az ujj-eltöréssel fenyegetőző Radnai Márk, a Tisza Párt új alelnöke

A botrány után nem sokkal a Magyar Narancs arról számolt be, hogy az ő szerzőjüket, Csendes-Erdei Emesét is hasonló módon fenyegette Radnai Márk: neki azt ígérte, ha meg meri jelentetni a vele és Magács Lászlóval készült interjút, akkor „eltöri a kezét”.

Hüttl Tivadar, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza szerint Radnai Márk ezzel két bűncselekményt is elkövetett:

  • „Aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz, ha más bűncselekmény nem valósul meg, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” (195. §)
  • „Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetve mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, őt rendszeresen vagy tartósan háborgatja, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. [222. § (1)]

Minden újságírói irányelv szerint hírértékű esemény, ha egy választásokon 30 százalékot elérő pártról kiderül, hogy ilyen múltú ember lesz az alelnöke. A Telex és a 444 nevű portálok azonban Magyar Péter érdekében egészen döbbenetes módon a kellemetlen hír teljes elhallgatását választották.

Magyar szombaton délután tudatta, hogy Radnai lett a Tisza Párt alelnöke, akkor több más portállal együtt a Nyugati Fény is beszámolt erről.

Vasárnap délután írtunk egy cikket arról, hogy a Telex és a 444 immár 24 órája hallgat Radnai politikussá válásáról, illetve múltjáról.

Ezek után hétfőn délben, két nappal (!) az eredeti hír után, és egy nappal a Nyugati Fény ezt hiányoló cikke után, a Telex végre kénytelen-kelletlen beszámolt róla, hogy a bántalmazással fenyegetőző Radnai Márk lett a Tisza Párt alelnöke.

A prímet a 444 viszi: ők hétfőn tudatták először az olvasóikkal a szombati információt, hogy Radnai Márk lett a Tisza Párt alelnöke, de a szerző, Czinkóczi Sándor teljesen kihagyta a cikkből a férfi múltját, amiről egyébként a hvg.hu, a 24.hu, és a Nyugati Fény nyomásgyakorlása hatására végül a Telex is beszámolt.

A Nyugati Fény cikke nyomán hétfőn a media1.hu is megírta a Magyar Péter érdekében elkövetett, újságírói elvekkel nem megmagyarázható cenzúrát, és kérdésekkel fordultak a Telex és a 444 felé, miért hallgatták el Radnai Márk bűnöző múltját. Amint választ kapnak, mi is frissítjük cikkünket.

Valódi Hírek