Egy napja hallgat róla a Telex és a 444, hogy ujjak eltörésével fenyegetőzött Radnai Márk, a Tisza Párt alelnöke

Így működik a magyarista propagandamédia.

Amikor arról írunk, hogy Magyar Péter propagandamédiájává szegődött a Telex vagy a 444, akkor nem valami elvont érzületről beszélünk, hanem nagyon is konkrét gyakorlatokat kritizálunk.

A magyarista hírportálok három jellemző módszerrel segítik az új jobboldali-populista influenszert:

1.) Naponta féltucat pozitív hangvételű cikkben promotálják Magyar Pétert, listaáron több százmillió forintba kerülő ingyenmegjelenést biztosítva ezzel a politikusnak. A saját maguk által fennen hangoztatott elveket lábbal taposva bréking hírben loholnak beszámolni még arról is, ha Magyar Péter lángost evett, vagy megemelkedett a napszemüvege licitösszege.

2.) Elhallgatják a Tisza Párttal konkurens többi ellenzéki párt üzeneteit, vagy kifejezetten gyalázkodó stílusban ócsárolják Magyar Péter ellenzéki riválisait.

3.) Elhallgatják a Magyar Péterre nézve kedvezőtlen híreket, vagy kritika nélkül átveszik Magyar Péter narratíváját ezekről.

Mutatunk egy friss példát arra az etikátlanságra, amit a Telex és a 444 művelnek, és ebből mindenki számára világos lesz, hogy mit kritizálunk az említett portálok gyakorlatában.

Magyar Péter egészen példátlan módon másfél hónappal a választások után (!!), egy szombat délutáni Facebook-posztban árulta el, hogy ki a másik alelnöke annak a Tisza Pártnak, amely Tisza Pártra (a fenti portálokkal közösen) az emberek szavazatait kérték a kampányban.

„Radnai Márkkal, a TISZA Párt másik alelnökével”

– írta a Radnaival közös szelfije mellé Magyar Péter.

Minden újságírói irányelv szerint az egy hírértékű esemény, ha egy választásokon 30 százalékot elérő pártról kiderül, hogy ki az alelnöke. Jogosan vártuk tehát, hogy a Magyar Péter lángosevéséről és napszemüveg-licitjéről élőző hírportálok beszámolnak erről a fejleményről is.

Csakhogy Radnai Márk egy botrányhős, egy bűnöző. Ő volt az, aki kezdő színházrendezőként azzal került be a hírekbe, hogy az ujjai eltörésével fenyegette meg Koltai Tamás színikritikust.

„Szia Tamás! Valaki egyszer azt mondta rád „kàrtékony csótány”. Szerinted miért? Ha még egyszed meglátlak bármelyik elôadásom közelében egyesével töröm el minden ujjad. Bezony. Szép nyarat! Menj jó messzire!”

– üzente Radnai Márk Koltainak.

Az ujj-eltöréssel fenyegetőző Radnai Márk, a Tisza Párt új alelnöke

Az eset után kiderült, nem Koltai az egyetlen, akinek Radnai Márk hasonló módon ígért bántalmazást: a Magyar Narancs arról számolt be, hogy az ő szerzőjüket, Csendes-Erdei Emesét is megfenyegette: neki azt ígérte, ha meg meri jelentetni a vele és Magács Lászlóval készült interjút, akkor „eltöri a kezét”.

A Magyar Narancs emlékeztet, hogy Radnai Márk ezzel két bűncselekményt is elkövetett:

  • „Aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz, ha más bűncselekmény nem valósul meg, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” (195. §)
  • „Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetve mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, őt rendszeresen vagy tartósan háborgatja, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. [222. § (1)]

Radnai Márk tehát egy bűnöző, aki visszatérően fenyegetett újságírókat, kritikusokat bántalmazással — a Tisza Pártra így nem vet jó fényt, ha kiderül, hogy Magyar Péter mellett egy ilyen ember lett az alelnöke.

A Telex és a 444 ezért egy egészen elképesztő módszert alkalmazott: hogy ne kelljen beszámolni Radnai Márk múltjáról, ahhoz az újságírói elvekkel nehezen megmagyarázható gyakorlathoz folyamodtak, hogy inkább a teljes hírt elhallgatták, és immár 24 órája nem számoltak be róla, hogy Magyar Péter bemutatta a 30 százalékos Tisza Párt új alelnökét.

Így manipulál tehát a magyarista propagandamédia: nem csupán Magyar Péter orrvérzésig való reklámozásával, hanem a Tisza Párt számára kedvezőtlen hírek teljes cenzúrázásával is.

Az egyébként szintén Magyarhoz húzó hvg.hu javára írandó, hogy ők legalább egy szűkszavű cikkben beszámoltak róla, hogy a bűnöző, ujjak eltörésével fenyegetőző Radnai Márk lett a Tisza Párt alelnöke.

FRISSÍTÉS: Cikkünk nyomán a media1.hu médiapiaci lap is beszámolt róla, hogy a Telex és a 444 másfél napon keresztül elhallgatta az alelnök személyét és viselt dolgait.

Portálunk érdeklődésére Szalay Dániel, a media1.hu főszerkesztője elmondta: a Media1 vendége a héten Dull Szabolcs, a Telex egykori főszerkesztője volt, akivel erről a jelenségről is beszélgettek. A felvétel hétfőn estétől lesz hallható 14 rádióban, valamint a napokban a Media1.hu oldalán is közzéteszik.

Valódi Hírek