Befutott Orbánék legsúlyosabb bizonyítványa: Ezt nem teszik fel a polcra

A szegénység Európa-szerte gondot okoz, Magyarország lakosságának kifejezetten.

Nagyon magas a szegénység kockázatának kitett emberek aránya hazánkban. Az Eurostat egyik friss elemzésében arra világított rá, hogy 2023-ban az Európai Unió lakosságának 9,5 százaléka nem engedhette meg magának, hogy minden második nap húst, halat, vagy vegetáriánus étrendnek megfelelő ételt fogyasszon. Azaz 10-ből közel 1 ember nem engedhette meg magának, hogy megfelelően étkezzen.

Az Eurostat megvizsgálta az EU tagállamait, az azokban uralkodó állapotokat. Hangsúlyozták, országos szinten – górcső alá véve, hogy a teljes népesség és a szegénység kockázatának kitettek közül kik nem engedhetik meg maguknak a megfelelő étkezést –

Magyarországon volt a legnagyobb az eltérés 30,2 százalékponttal.

Abban a tekintetben, hogy a szegénységi kockázatnak kitett emberek közül hányan nem engedhetik meg maguknak a megfelelő étkezést, csupán Szlovákia előzi be hazánkat. Ott az arány 45,7 százalék, míg Magyarországon ez az érték 44,9. A sorban mellesleg Bulgária követ minket 40,2 százalékkal.

A helyzet Írországban (4,2 százalék), Cipruson (5 százalék), Portugáliában (5,9 százalék), Svédországban (6,6 százalék) és Luxemburgban (6,9 százalék) a legjobb.

Mutatjuk az Eurostat grafikonját a 2023-as helyzetről

<yoastmark class=

Magyarország és a szegénység

Ezt bizonyára nem fogja reklámozni Orbán Viktor kormánya, valamint annak szócsövei. Így sokan talán csak a mindennapok tapasztalataiból vonják le a következtetést, hogy Magyarországon nagyon rosszul mennek a dolgok. Példaként lehetne említeni a szakadék szélén táncoló egészségügyet, hogy a pedagógusok pályamódosításra kényszerülnek. Az sem mellékes, hogy a fiatalok már a továbbtanulás előtt azon gondolkoznak, melyik országba költözzenek, hogy tisztességes fizetést kapjanak, és sokan azon gondolkoznak, a hét melyik napján étkezzenek úgy, ahogy az minden embert megilletne.

Orbán Viktorék bizonyára nem panaszkodnak. A kormány épp nemrég költött egy kisebb vagyont a budapesti repülőteret üzemeltető cég megkaparintására. Tulajdonképpen semmi sem drága nekik, ha az adott dolog épp az ő érdeküket szolgálja.

Mindeközben a magyarok folyamatos drágulással szembesülnek, legyen szó élelmiszerekről, tankolásról – bár az árak most épp csökkennek, nem kacag a pénztárcánk a töltőállomásnál. Sokaknak a rezsi megfizetése is gondot okoz, hiába hangoztatja a kormány, hogy megküzdöttek a magas energiaárakkal. Ők talán igen, ám azok a nyugdíjasok, akiknek minden forintjuk ki van számolva egy hónapra, már kevésbé ennyire optimisták.

Orbánék mindenesetre továbbra is Brüsszellel „hadakoznak”, nagyon büszkék a soros elnökségük elején indított „békemisszióra”, amelynek keretében Orbán Viktor megrázta az agresszor Vlagyimir Putyin kezét.

Kapcsolódó:

„Hasznos idióta”, „bohóc” – teljes erőből nekimentek a Putyin előtt hajlongó Orbánnak

Dobrev Klára: Az Orbán-rendszer leváltása a kulcs ahhoz, hogy kitörjünk a szegénység csapdájából

Valódi Hírek