Dobrev Klára: Az Orbán-rendszer leváltása a kulcs ahhoz, hogy kitörjünk a szegénység csapdájából

A választások előtt adott interjú során az uniós választások tétjéről beszélt a 24.hu-nak Dobrev Klára.

Az EU-s forrásokról beszélt Dobrev Klára, a DK–MSZP–Párbeszéd szövetség EP-listavezetője a minap a 24.hu-nak. Mint hangsúlyozta, hazánknak járnak az uniós pénzek, de az önkormányzatoknak, valamint a kis- és középvállalkozásoknak, nem pedig Orbán Viktor cimborájának, Mészáros Lőrincnek.

Kapcsolódó: Lelépett Orbán haverja: Máris ömlenek az EU-s milliárdok a demokráciát választó lengyelekhez

„Amint a magyar kormány garantálja, hogy nem lopja el, és nem Mészáros Lőrinc gazdagodik belőle, hanem a magyar kis- és középvállalkozások, fel kell oldani (a befagyasztott forrásokat – a szerk.)”

– fogalmazott a DK politikusa.

Kiemelte, hogy a párt javaslatcsomagot is benyújtott a parlamentnek, és ha azokra rábólintottak volna a képviselők, most úsznánk a pénzben.

Az, hogy nem dúskálunk az uniós forrásokban, Orbán Viktor hibája

– fűzte hozzá.

Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az EU-s pénzek önmagukban még nem jelentenek Kánaánt számunkra, az Orbán-rendszert is le kell váltani.

„2010 után soha nem látott pénzeső jött Magyarországra az uniós pénzekből. Ehhez képest, ha megnézi, a magyar fizetések kevesebbet érnek, a nyugdíjak kevesebbet érnek, az egészségügy, az oktatás, a mezőgazdaság, a műemlékvédelem rosszabb állapotban van.

Ez azt jelenti, hogy a hihetetlen mennyiségű pénz, amely az Európai Unióból érkezett, nem a gazdaság fejlődését szolgálta”

– mondta Dobrev Klára az interjú során.

Mint kifejtette, az Európai Parlament szerint Orbánék továbbra sem tudják garantálni, hogy a közösségtől kapott pénz a magyar emberekhez kerül.

„Az európai uniós támogatások felfüggesztésének egyetlen felelőse van, Orbán Viktornak hívják. Egyetlen módon lehet ezeket a pénzeket hazahozni: ha Orbán és a rendszere abbahagyja a lopást”

– szögezte le a DK európai parlamenti képviselője.

Hangsúlyozta, hogy a hazánkba érkezett uniós forrásokból lehetett volna jobb magyar egészségügyet, oktatást teremteni, a gazdaság, a kis- és középvállalkozók helyzetét javítani, ám ez nem történt meg.

A hárompárti szövetség kampányáról

Dobrev Klára interjúja során kitért az európai minimálbér, az egészségügyi unió és a globális minimumadó ügyére. Mint mondta, az európai minimálbér-szabályozásnak az a célja, hogy az európai minimálbérek emelkedjenek, ezzel kapcsolatban a szabályozás kötelező felzárkózást ír elő. Megjegyezte, hogy ehhez erős szakszervezetekre van szükség.

„Az a meggyőződésem, hogy az Orbán-rendszer leváltása lesz a kulcsa annak, hogy ki tudjunk törni a közepes jövedelem csapdájából. Ez amúgy egyetlen pontban a szakpolitikai javaslataim összefoglalása is. Ha megbukik az Orbán-kormány, akkor Magyarország is rá fog állni arra a növekedési útra, amelyre a környező országok ráálltak”

– fogalmazott, hozzátéve, hogy

nem maga a szabályozás, hanem magyarok milliói fogják megbuktatni Orbánt.

A globális minimumadóval összefüggésben elmondta: ahhoz, hogy a globális nagy cégeket rá tudják venni az együttműködésre, globális szabályokat kell hozni. Ez a megállapodás a gazdaságtörténeti tankönyvekben is benne lesz – vélekedett a DK–MSZP–Párbeszéd szövetség európai parlamenti listavezetője.

Hozzátette, ahogy a fizetéseknél, úgy e kapcsán sem látja a szándékot az Orbán-kormány részéről, hogy tisztességesen megadóztassa az érintett cégeket.

Mindennek létrejöttéhez olyan képviselőkre van szükség az EP-ben,

„akik az Európai Egyesült Államokat, azaz egy, a mainál erősebb Európai Uniót képviselnek”

– mutatott rá Dobrev Klára, megjegyezve, hogy az Orbán-kormány szembemegy azzal a világképpel, amelyet Európa meg akar valósítani.

„Az európai minimálbér, a globális minimumadó, az újjáépítési alap, az energiaunió, a bankunió, a védelempolitika mind-mind meg fognak valósulni.

A nagy kérdés számunkra, hogy mi kimaradunk-e ennek az Európának a magjából.

Orbán ki akar minket húzni ezekből az együttműködésekből.

Az a feladatunk, hogy ezt megakadályozzuk”

– mondta a DK politikusa, aki végül az egészségügyi unióról is szót ejtett.

Mint részletezte, Ujhelyi István rengeteget tett az ügy érdekében, ahogy a DK-s Rónai Sándor is, aki aktív tagja volt annak a bizottságnak, amely az egészségügyi unióval foglalkozott.

Kapcsolódó:

Dobrev Klára: A DK 2200 jelölttel vág neki a vasárnapi önkormányzati választásnak

Valódi Hírek