Videóval: Szijjártó Péter furcsa bejelentést tett a paksi gigaberuházásról, és máris ellentmondásokba keveredett

Szijjártó Péter a paksi beruházás kapcsán tájékoztatta a nyilvánosságot.

Dübörög a paksi beruházás, már 900 ember dolgozik a helyszínen, ez a szám pedig folyamatosan nő. Emellett a hosszú gyártási idejű eszközök előállítása is folyamatos. Minden adott ahhoz, hogy a 2 új blokk a következő évtized elejére megkezdhesse a termelést – fogalmazott Szijjártó Péter szerdán Isztambulban.

A külgazdasági és külügyminiszter a Roszatom orosz atomenergetikai vállalatot vezető Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalása előtt arról számolt be, hogy a paksi bővítés állásáról, a következő időszak legfontosabb feladatairól fognak egyeztetni.

Üdvözölte, hogy a paksi beruházás „dübörög”, a csúcsidőszakban valahol majd 8 ezer és 10 ezer között lesz a helyszínen dolgozók száma – tájékoztatott.

„Ha valaki megnézi, hogy kik is dolgoznak ott, akkor azt látja, hogy az orosz fővállalkozó mellett nyugat-európai, amerikai és magyar vállalatok kifejezetten harmonikusan dolgoznak együtt a beruházáson”

– mondta Szijjártó, aki ezt a jelenlegi világpolitikai környezetben tükrében biztató jelenségnek minősítette. Azzal szúrt oda a kritikusoknak, hogy

„egyszer talán majd a józan ész talajára vissza tud találni mindenki, ha a politikai, ideológiai vitákon és a háborús pszichózison sikerül túllendülni”.

Szijjártó mellesleg a minap orosz kollégájával, Szergej Lavrovval egyeztetett New Yorkban. A találkozón szó volt az ukrajnai háborúról és a kétoldalú együttműködés kérdéseiről is.

Kapcsolódó: Lehet még fokozni: Putyin miniszterével bazsalygott Szijjártó New Yorkban (+fotók)

A most zajló munkálatokról is beszélt Szijjártó Péter a paksi beruházás kapcsán

Közölte, hogy gőzerővel zajlanak az építkezés biztonsága szempontjából kulcsfontosságú talajszilárdítási munkálatok. Összesen 76 ezer cölöpöt terveznek lefúrni, ezekből több mint 20 ezer már elkészült – részletezte. Mint mondta, a leendő nukleáris sziget alatt a talajszilárdítás már 82 százalékos készültségi fokot ért el, ami megteremtette a lehetőséget arra, hogy megkezdjék a tesztjeit a 23 méteres mélységig történő teljes talajkiemelésnek.

Ezek a folyamatok kulcsfontosságúak az első beton öntése szempontjából, amire néhány hónap múlva kerülhet sor – tájékoztatott.

„Ez egy olyan pont az atomerőművek építésnél, amelyet mindig egy kiemelt mérföldkőként szoktak értelmezni”

– fogalmazott a tárcavezető.

Kijelentette, hogy a helyszíni munkák mellett zajlik a hosszú gyártási idejű eszközök előállítása is. Az egyik maga a reaktortartály, amelynek a kovácsolása 3 évet vesz igénybe. Ez már hónapok óta folyik Szentpétervár mellett. A másik pedig a zónaolvadék-csapda, amely nemrég elkészült. Utóbbi egy hatalmas, 750 tonnás berendezés. Ezt már hajóra is tették, most a Duna romániai szakaszán halad Magyarország felé – tájékoztatta a nyilvánosságot.

„Az érkezését egy-két héten belül várjuk. Azért vagyok kicsit bizonytalan még, mert a Duna vízállásától függ a szállítási határidő, és hogy a Vaskapunál az átrakodás gyorsasága milyen lesz, még ezt sem tudjuk pontosan előre”

– fűzte hozzá.

Kapcsolódó: Valami nem stimmel Pakson: Egészen furcsa dolgok derültek ki az elfolyt milliárdokról

A szankciókról és a beruházásról

A beruházás biztonságát garantálja, hogy a kormánynak sikerült elérnie (sic!) a paksi beruházás teljes körű mentességét mindenfajta európai uniós szankció alól – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint a beruházás 3 szempontból fontos Magyarország számára. Ez adja a garanciáját hazánk hosszú távú energiabiztonságának, mivel az új blokkok átadásával az ország teljes áramigényének mintegy 71 százalékát tudja majd az erőmű fedezni – fejtette ki.

„Ez azt fogja jelenteni, hogy ennyivel kevesebbet kell importálnunk, így ennyivel

kevésbé leszünk kitéve a nemzetközi energiapiacok sokszor teljesen észszerűtlen, kiszámíthatatlan ármozgásainak”

– hangoztatta a már jól ismert mondatot.

Szavai szerint a rezsicsökkentés vívmányainak megóvása miatt is fontos a projekt. Nagy mennyiségben villamos energiát termelni megbízható módon és olcsón ma leginkább nukleáris erőművekkel lehetséges – fogalmazott.

Kapcsolódó: Repkedtek a milliók: Egy halom pénzbe kerül az adófizetőknek Áder János és Schmitt Pál rezsije (+videó)

Utolsó szempontként a környezet védelmét említette, megjegyezve, hogy az atomenergia igenis környezetbarát, amit az is jól demonstrál, hogy a paksi bővítés nyomán évi 3 milliárd köbméterrel csökken majd a magyar földgázfelhasználás, az éves szén-dioxid-kibocsátás pedig 17 millió tonnával.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin cimborálása

Mint ismert, Orbán Viktor a soros elnökség elején, egy „békemisszió” keretében az agresszor Vlagyimir Putyinhoz sietett. Magánakciójával nem kicsit húzta ki a gyufát – többek között – az Európai Uniót vezető politikusoknál.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta, Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, a magyar miniszterelnök semmilyen formában sem képviseli az EU-t.

Kapcsolódó: „Hasznos idióta”, „bohóc” – teljes erőből nekimentek a Putyin előtt hajlongó Orbánnak

Magyarország és Oroszország többek között az energia területén is együttműködik, ennek „ékes” bizonyítéka a paksi beruházás, amellyel összefüggésben Szijjártó rendre tájékoztatja a nyilvánosságot. A tárcavezető folyton azt hangoztatja, hogy az energiabiztonság kapcsán nem válogathatnak, így az Ukrajnát megtámadó, agresszor Oroszország is az Orbán-kormány partnere.

A történet érdekessége, hogy Szijjártóék szinte minden bejelentés alkalmával az energiabiztonságra és az energiapiac áringadozásaitól való függetlenedést hangoztatják célként,

holott a projekttel nyilvánvalóan Oroszországhoz láncolják magukat.

Íme Szijjártó paksi beruházás kapcsán tett bejelentése

(Szijjártó Péter/Facebook/MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek