Lehet még fokozni: Putyin miniszterével bazsalygott Szijjártó New Yorkban (+fotók)

Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter New Yorkban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval egyeztetett kedden New Yorkban. A találkozón szó volt az ukrajnai háborúról és a kétoldalú együttműködés kérdéseiről is.

Kapcsolódó: Oroszország katonai támadással fenyegette meg az egyik legnagyobb európai országot

Szijjártó az orosz–ukrán háborúról beszélt Lavrovval

A tárcavezető a Szergej Lavrovval folytatott megbeszélését követően arról számolt be az ENSZ-nél akkreditált újságíróknak, hogy

Magyarország immáron két és fél éve az ukrajnai háború árnyékában él.

Annak közvetlenül tapasztalja a negatív következményeit, hazánk ezért békét akar – fogalmazott.

Azt ugyanakkor nem tette hozzá, hogy azért élünk a háború árnyékában, mert a Vlagyimir Putyin vezette Oroszország megtámadta a szomszédos Ukrajnát.

Szijjártó szerint a Nyugat stratégiája kudarcot vallott.

„A harctéri helyzet a fegyverszállítások és a szankciók ellenére nem úgy alakult, ahogyan az európaiak és az amerikaiak remélték”

– mondta.

Kapcsolódó: Befutott a váratlan pofon: Rendkívüli döntéseket hoztak az EU-ban Orbán moszkvai útja miatt

Szijjártó szerint Oroszországgal tárgyalni kell

„Ezért új stratégiára van szükség.

Amennyiben nincsen megoldás a csatatéren, akkor a megoldásnak a tárgyalóasztalnál kell megszületnie”

– tette hozzá.

„Azonban ehhez párbeszédet kell kezdeni, amihez pedig újra meg kell nyitni a diplomáciai csatornákat, enélkül rendkívül nehéz lesz bármifajta megoldásra jutni”

– folytatta. Majd úgy fogalmazott, hogy

„Magyarország teljesen eltérő következtetéseket von le a helyzetből, mint amerikai és más európai barátaink”.

Az uniós vezetők ezt valóban másképp látják. Beszámoltunk arról, hogy Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Orbán moszkvai útja után figyelmeztetett.

Putyin elnök ellen elfogatóparancsot adott ki a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC)

gyermekek Ukrajnából Oroszországba történő erőszakos deportálásában játszott szerepe és háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt.

Kapcsolódó: Putyin ország-világ előtt csinált bohócot Orbánból: Ez még a neves Oroszország-szakértőnek is szemet szúrt

A paksi bővítés is szóba került

Szijjártó Péter elmondta, hogy az egyeztetésen érintették a kétoldalú együttműködés kérdéseit is. Szó volt többek között a paksi bővítésről is. Szerdán Alekszej Lihacsovval, a Roszatom orosz nukleáris konszern vezérigazgatójával is tárgyalni fog Isztambulban, mert van egy „érdekes fejlemény”.

Hogy mi az az „érdekes fejlemény”, nem fejtette ki. Beszámoltunk arról, hogy bár a paksi bővítés csigatempóban halad, a projektgazda Paks II. Zrt. folyamatosan dolgozik a szerződéskötéseken. Mint kiderült, a cég hatalmas összegeket költött tavaly informatikai szolgáltatásokra, májusban

például 900 millióért szerződtek.

Szijjártó emlékeztetett, hogy bár a Roszatom a fővállalkozó, a beruházáson amerikai, német és francia cégek is dolgoznak. Ez szavai szerint „azzal a reménnyel kecsegtet, hogy egyszer visszatérhetünk a normalitáshoz a nemzetközi kapcsolatokban”.

„Ha amerikai, francia, német és orosz vállalatok képesek együttműködni egy nukleáris projekten, akkor ez más projektek esetében is lehetséges lehet a jövőben”

– tette hozzá.

Az orosz földgáz és kőolaj is szóba került

A miniszter kitért hazánk földgáz- és kőolajellátásának témájára is. Elmondta, hogy előbbi téren nincs semmi probléma továbbra sem. Utóbbi esetében azonban jelenleg a Lukoil nem szállít Magyarországra Ukrajnán keresztül, de keresik a jogi megoldást a tranzit újraindítása érdekében.

Igaz, Szijjártó ezt is máshogy látja, mint a szomszédos országok. Megírtuk, hogy szinte minden érintett országnak sikerült leválnia az orosz gázról, csak a magyar politikai vezetés döntött úgy, hogy energiafüggésben tartja az országot.

Közölte, hogy szó volt még az orosz diákok magyarországi felsőoktatási ösztöndíjairól is. Illetve kitűzték a magyar–orosz gazdasági vegyes bizottság következő ülését szeptember 20-ára, amikor üzleti fórumot is tartanak.

Elmondta, hogy továbbra is cél az együttműködés fejlesztése a két ország között a szankciók által nem érintett területeken. Ugyanis számos magyar cég sikeres az orosz piacon, például a mezőgazdasági, az élelmiszeripari vagy a gyógyszeripari szektorban.

A Lavrov külügyminiszterrel való találkozóról Szijjártó Péter a közösségi oldalán is beszámolt.

Idéztük a tárcavezető bejegyzését

„Egyetlen országot sem bélyegezhetnek meg a diplomáciai csatornák nyitva tartásáért és a béke érdekében folytatatott tárgyalásokért.

A békemisszió miatt Magyarországot az összes háborúpárti politikus megtalálta, de így legalább fel kellett fedniük magukat végre.

Mi pedig tovább dolgozunk a békéért, és arra használjuk az ENSZ intézményrendszerét amire való: tárgyalásra.

Találkozó Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel New Yorkban.”

(MTI korrigálva/Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek