Orbán meglepő bejelentéssel indította a hetet, de közben történt valami még furcsább

A „békeharcos” Orbán nagy találkozóra készül az USA-ban, de ő senkit nem érdekel.

Ahogy azt Orbán Viktortól megszokhattuk, az uniós elnökség sem indul zökkenőmentesen. Amerre jár, felháborodás, botrányok és beszólások kísérik. A miniszterelnök a saját szerepének vélt súlyát igyekezhet növelni, ám egyre inkább izzadságszagú a fontoskodása.

Botrányoktól sem mentes oroszországi és ukrajnai utazásait követően a miniszterelnök hétfőn

Kínába érkezett, majd körútját az USA-ban folytatja.

Ukrajnában kezdett

Körútja július elején Ukrajnában kezdődött, amikor Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel. Megírtuk, hogy már ezen a ponton próbálta lóvá tenni a diplomatákat, „békemissziója” keretében olyan tűzszüneti javaslatot tett az elnöknek, amelyről annak tanácsadója így nyilatkozott:

„egyszerűen csak primitív”

Majd így folytatta:

„A kérdés költői: hogyan lehet megérteni azokat az embereket, akik részt vesznek egy olyan kampányban, amely egy támadás alatt álló országot egyoldalú tűzszünetre kényszerít… És ami a legfontosabb:

komolyan gondolják-e ezeket a javaslatokat, és valóban a háború végéhez vezetnek-e?”

Orbán máris Putyinhoz szaladt jelentést tenni

Két nappal később már Moszkvában is termett a miniszterelnök, hogy Ukrajnáról, a kétoldalú kapcsolatokról és a nemzetközi helyzetről, valamint a paksi atomerőmű bővítéséről tárgyaljon Putyinnal.

Rácz András Oroszország-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója Facebook-oldalán közzétett terjedelmes elemzésében foglalkozott Orbán Viktor kijevi és moszkvai útjával. A szakértő többek között arról írt, hogy Orbán kijevi útját diplomáciai értelemben akár még kedvezőnek is lehetne tekinteni. Ugyanakkor számos aggasztó körülményre is felhívta a figyelmet. Putyin megszégyenítette a miniszterelnököt Rácz András szerint. Orbán moszkvai útjával kapcsolatban kiemelte: a magyar kormányfő útja

Magyarország szempontjából rendkívül kártékony volt.

Rácz András egyértelművé tette azt is, hogy Vlagyimir Putyin bolondot csinált Orbánból, a magyar kormányfő pedig úgy táncol fürgén, ahogy az orosz diktátor neki fütyürészik.

Az EU odapörkölt Orbánnak

A moszkvai látogatást követően az Európai Bizottság kilátásba helyezte ugyanis, hogy

lemondják a még tervezés alatt álló testületi látogatásukat Orbán oroszországi útja miatt.

Az Európai Unió reprezentánsai emellett több csatornán is igyekeztek kinyilvánítani, hogy a magyar miniszterelnök nem az EU képviseletében jár el moszkvai látogatása során.

Folytatódik a „béke-roadshow”, irány Kína

Mindezek után Orbán Viktor ma Pekingbe utazott, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott. A miniszterelnök Kínában azt mondta, hogy nagy jelentősége van annak, amit Kína szorgalmaz, hogy a világban ne háború, hanem béke legyen. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, hogy a magyar–kínai gazdasági, kereskedelmi és beruházási együttműködés a következő évek során is biztos alapját fogja adni a gazdaság növekedésének – írta az index.hu.

Nem is kellett sokat várni, azonnal

beszakadt a forint,

amint Orbán betette a lábát Kínába.

A kínai utazást követően azonnal megérkeztek a jogos kritikák, most Robert Habeck német alkancellár jelentette ki hétfőn Stuttgartban egy sajtótájékoztatón, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök nemzeti politikusként utazott Kínába, és nem Európa nevében tárgyalt. Habeck hozzátette, hogy meglátása szerint

„Magyarország politikája gyakran nem képviseli az európai uniós gondolkodás lényegét”.

Irány az USA

Peking után Washingtonba utazik a „békeharcos” Orbán Viktor. Az USA fővárosában tartják ugyanis július 9. és 11. között találkozójukat a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfői.

Ezt maga a miniszterelnök is tudatta Facebook-történetében: „A következő állomás: Washington” A kormányfő Pekingből, a Hszi Csin-ping kínai elnöknél tett látogatást követően indult útnak az Amerikai Egyesült Államok fővárosába.
Orbán mint moszkvai útja esetében is, „hasonlóan meglepő” találkozókat ígért erre a hétre is.

Pénteki sajtótájékoztatóján a szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg elmondta, a csúcson várhatóan átfogó támogatás elfogadásában egyeznek meg Ukrajna érdekében, és ennek része lesz a biztonsági segítségnyújtás mellett a katonai képzés biztosítása is.

Trumppal vagy Bidennel találkozik?

A hétfői kormányinfót követően – amelyről bővebben >>ITT<< írtunk – Gulyás Gergely szavaiból arra lehet következtetni, hogy a kormányfő az amerikai adminisztrációból senkivel sem egyeztet az Egyesült Államokban tett látogatása során. A kérdés mellesleg úgy hangzott, hogy fog-e velük találkozni a „békemisszió” keretében, ám a kancelláriaminiszter kerülgette a konkrét válaszadást – szokása szerint –, azt hajtogatta, hogy a misszió keretében azokkal érdemes találkozni, akik tenni is akarnak a békéért.

Szerinte Donald Trump inkább tartozik ebbe a körbe, mint a jelenlegi amerikai adminisztráció. Sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy Orbán és Trump találkoznak majd.

Valódi Hírek