Mi lesz ebből? Varga Mihály súlyos bejelentést tett a szabad határátlépésről

Tovább durvul a balhé: Varga Mihály üzent az EU-nak.

„A tagállamok helyett Magyarország fizeti meg annak az árát, hogy az Európai Unión belül ne legyen szükség határvédelemre”

– fogalmazott Varga Mihály a minap az Indexnek. A pénzügyminiszter szerint ez sérti a szolidaritás és a felelősség tagállamok közötti igazságos elosztásának elvét. Úgy véli,

„migránskvóta helyett határvédelmi kvóta szükséges, és nem 80 milliárdos büntetés, hanem 700 milliárd forintos költségtérítés jár Magyarországnak”

Miért ilyen zabos Varga Mihály?

A hazai költségvetés erején felül biztosítja az ország biztonságához és a határok védelméhez szükséges forrásokat – legalábbis erről posztolt Varga Mihály szeptemberben. A tárcavezető Spanyolországba repült az uniós pénzügyminiszteri csúcsra, ahol többek között arról is beszélt, hogy a magyar védelmi kiadások elérik a GDP 2 százalékát, valamint a határvédelmi kiadások 2015 óta meghaladták a 650 milliárd forintot.

„Méltányos lenne, ha ebben a rendkívüli helyzetben az uniós szabályok nem tekintenék az ország védelmére fordított kiadásokat a maastrichti hiány részének”

– sopánkodott.

Kapcsolódó: Sürgős mondandója akadt Varga Mihálynak a hétvégén: Elképesztő kéréssel fordult az EU-hoz

Varga Mihály rövidesen meghívta Johannes Hahn uniós költségvetési biztost a déli határra – utóbbi végül nem látogatott Magyarországra. Hahn jelezte, hogy a magyar EU-elnökség prioritásairól tárgyalna, ám a kormány közölte, hogy az egyeztetésen az illegális migrációnak kellene terítékre kerülnie – részletezte az Index friss cikkében. Tehát a magyar kormányzat szabott volna feltételeket az uniós ügyekben a hazai kabinet felett álló Európai Bizottságnak.

Döntött az Európai Unió Bírósága

Emlékezetes, hogy a magyar menekültügyi szabályok, valamint Orbán Viktorék egyéb „apróságai” miatt hazánknak jelentős, milliós értékű bírságot kellene fizetnie, ráadásul naponta, egészen addig, amíg Magyarország nem teljesíti a végső döntésben foglaltakat.

Az ítélet szerint hazánkat 200 millió euróra bírságolták, továbbá napi 1 millió euró fizetésére kötelezték. Természetesen Orbánék egy percig sem gondolkoztak el azon, vajon miért szabtak ki rájuk ilyen súlyos ítéletet. Gulyás Gergely is csak azt szajkózta egy június kormányinfón, hogy a döntés szembemegy tulajdonképpen minden jogi előírással.

Kapcsolódó: Felpaprikázta magát Gulyás Gergely a kormányinfón – alig bírt magával a mikrofon előtt (+videó)

Mit mond a bíróság?

„Egyes sajtóértelmezésekkel szemben az Európai Unió Bíróságának június 13-i ítélete nem kötelezi Magyarországot sem illegális migránsok befogadására, sem az ország jogszerű határvédelmi intézkedéseinek feladására”

– reagált az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete a történtekre és minden bizonnyal a magyar kormány harciasságára.

„Az ítélet valójában azt állapította meg, hogy Magyarország nem hozott meg több olyan intézkedést a menedékkérők kérelmeinek elbírálási eljárása és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeliek visszaküldése tekintetében, amelyek meghozatalára a tagállamok által közösen elfogadott és más nemzetközi megállapodásokra is épülő uniós jogszabályok kötelezik az országot”

– fogalmaztak az Európai Unió Bíróságának döntése kapcsán.

Mit mond most Varga Mihály?

Véleménye szerint a helyzet igazságtalan, komoly terhet ró a magyar államháztartásra. A tárcavezető elmondása szerint továbbra is azt szorgalmazzák a közösségben, hogy kerüljenek napirendre a határvédelem kapcsán felmerülő magyar költségek.

Érdemes szót ejteni arról, hogy akad más is, ami hatalmas terhet ró a kasszára, elég csak Orbán Viktorék repülőtér-vásárlására gondolni.

Kapcsolódó:

Mi lesz ebből? Brutális drágulás jöhet a reptéren Orbánék nagybevásárlása után

A KSH volt elnöke figyelmeztetett a rémálomra: Ősszel durva drágulási hullám söpör végig Magyarországon

Valódi Hírek