Mi lesz ebből? Brutális drágulás jöhet a reptéren Orbánék nagybevásárlása után

A Budapest Airport megvásárlása nem várt kiadásokat okoz.

Mint arról beszámoltunk, a kormány 2020-ban megakadályozta, hogy a Budapest Airport 18 milliárd eurós mentőcsomaghoz jusson. 2023 februárjában azonban Nagy Márton megkapta a feladatot, hogy szerezze meg Orbánnak az „ékszerdobozt”. Szeptemberben aztán az is kiderült, a kormány csillagászati összeget, 4 milliárd eurót ajánlott a repülőtérért.

Bár a gigaprojekt bedőlni látszott, Orbán Viktor ragaszkodik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlásához.

A szerződéskötésre 2024 tavaszán kerülhet sor

– tájékoztatott a Nagy Márton vezette minisztérium januárban.

A Ryanair vezérigazgatója, Michael O’Leary figyelmeztetett: a repülőtér megvásárlása után

komoly drágulás jöhet a jegyárakban is.

O’Leary és az Orbán-kormány viszonya eddig is feszült volt. A Ryanair vezetője és a magyar kormány között tavaly nyáron bontakozott ki egy csörte, amikor Orbánék bevezették az extraprofitadót.

Ez egy kicsit sem tetszett az ír fapados légitársaság vezetőjének,

egyszerűen idiótának nevezte Nagy Márton minisztert.

A Ryanair eközben komoly fejlesztésekre készül a magyar fővárosban. Idén a cég tervei szerint hattal 66-ra bővíti a Budapestről elérhető célpontjai számát.

A vállalat 1 milliárd dollárt budapesti bázisán új repülőgépek vásárlására. A cég negyedével tervezi éves alapon megnövelni a magyar utasforgalmát, 5 millió főre.

Ehhez persze nem ártana, ha Orbánék kiszámítható gazdasági környezetet teremtenének.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek