80 éves lett Rubik Ernő, a világhírű magyar feltaláló

Boldog születésnapot kívánunk!

Rubik Ernő szombaton ünnepli 80. születésnapját

Szombaton ünnepli 80. születésnapját Rubik Ernő, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Állami Díjas magyar szobrász, építész, formatervező, belsőépítész, játéktervező, feltaláló, egyetemi tanár.

„Nem is álmodtam róla, hogy egy rejtvény feltalálásával megütöm a főnyereményt.

Csak érdekesnek találtam, ahogy a tanítványaim és a környezetem is”

– nyilatkozta a Daily Mailnek adott interjújában a kocka feltalálásának 50. évfordulója alkalmából Rubik Ernő.

Mint mondta, fadarabokból és gumiszalagokból épített először prototípust, amelyet a tanulóin próbált ki. Ugyan még Rubik számára is egy hónapig tartott kirakni a kockát, ezért felmerült benne, hogy talán túl bonyolult a játék. Azonban végül a visszajelzések miatt arra az elhatározásra jutott, hogy szabadalmaztatja találmányát.

Mit gondol az anyagi „sikerekről”?

„Az anyagi siker mindig az ember körülményeihez, anyagi vágyaihoz és közvetlen környezetéhez kapcsolódik. A szocialista Magyarországon jelentős dollárösszeghez jutni valóban kivételes volt. Ez azonban nagyon keveset változtatott az életemen, mert

a személyes igényeim mindig is szerények voltak, és soha nem élveztem a hivalkodást – sőt, éppen ellenkezőleg”

– mondta a feltaláló, aki azt is megosztotta, hogy a szocializmus alatt a legnagyobb (anyagi) sikerének azt tartotta, hogy a régi Fiat 500-as típusú autóját le tudta cserélni egy Volkswagen Golfra.

„Harmincéves voltam, az egy szép kor, most is szívesen lennék annyi. A kocka valamivel tartósabb nálam, de még én is megvagyok”

– nyilatkozta Rubik Ernő születésnapja alkalmából a Blikknek.

Rubik Ernő beszélt a családjáról is

Elmondta, Hégely Ágnessel évtizedek óta biztos támaszai egymásnak, sőt Rubik Ernő arról beszélt, hogy egykor még a pénzügyeit is feleségére bízta, aki szerinte megakadályozta abban, hogy rossz döntéseket hozzon. A világhírű magyar feltaláló ugyan nem beszél gyakran a családjáról a nyilvánosság előtt, azonban most kivételt tett. Elmondta, lánya alkotta meg a Rubik-kocka történetét feldolgozó új könyvének borítóját, de mesélt az unokáiról is.

„Ők egészen mások. Nincs idő együtt lenni, mert nekik sincs idejük. Olyan az életformájuk – különösen akkor, ha sportolnak valamit és tehetségesek –, hogy eltűnnek, szinte kilépnek az életből. De van a nyár, a szabadság, amikor együtt lehetünk”

– részletezte.

(Sumida folyó hídja Kulturális Magazin/Facebook)

Valódi Hírek