Hivatalos: Karanténba zárják Orbánékat az EU-ban, hogy ne fertőzzenek tovább

Betelt a pohár: letekerik Orbánék hangját az EU-ban.

Karanténba zárják Putyin barátait az EP-ben

Tárgyalások folynak arról, hogy „karanténba zárják” a szélsőjobboldalt és Vlagyimir Putyin barátait – közölte pénteki felszólalásában Pedro López de Pablo, az Európai Néppárt kommunikációs igazgatója.

Az Orbán Viktor által gründolt „Patrióták Európáért” nevű képviselőcsoport elleni fellépést a néppárti szóvivő azzal indokolta, hogy nem szeretnék, ha ilyen EP-tagok képviselnék az intézményt. Sajtóhírek szerint

a „patriótákat” kizárnák az Európai Parlament vezető tisztségeiből is, ezzel csökkentve befolyásukat a jogalkotásra.

Clara De Melo Ponce, a liberálisok szóvivője mindeközben a magyar miniszterelnök zavaros „békemissziójával” indokolta, hogy Orbán miért nem szólalhat fel az Európai Parlament jövő heti ülésén.

„Az Európai Néppárt arról tárgyal a szocialistákkal és liberálisokkal, hogy

»karanténba« zárják a szélsőjobboldalt és Putyin barátait”

írta beszámolójában a Telex az Európai Néppárt kommunikációs igazgatójának pénteki felszólalása nyomán.

Nem sok babér terem már a „patriótáknak” Orbán missziója után

Az EP vezető tisztségeinek többségéről – az elnökről, a 14 alelnökről, valamint az 5 adminisztratív feladatokért felelős questorról – a jövő heti nyitóülésen döntenek. A testület szabályzata szerint megválasztásuk során „tekintettel kell lenni a politikai nézetek méltányos képviseletére”. A többi vezető pozícióról később döntenek, ugyanakkor úgy tudni, a „patriótákat” kizárnák a vezető helyekről (!).

Alonso de Mendoza, a „patrióták” szóvivője pénteken három bizottságot sorolt fel, aminek a vezetésére számítanak – a jogit nem említette. Közlése szerint a mezőgazdasági bizottság vezető pozíciójában bíznak, de még elnököt kell választaniuk, akinek személyéről kedden fognak dönteni.

Úgy tudni, a Giorgia Meloni nevével fémjelzett Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) képviselőcsoportja szeretné a jogi szakbizottság élére ültetni az egyik tagját, amelyet bár sokan elleneztek, végül sikerült megállapodniuk a néppártiakkal. López de Pablo ugyanakkor jelezte, az alakulásig még nincs sincsen eldöntve.

Leszedték Orbánt a napirendről

A jövő héten első alkalommal ülésezik az Európai Parlament azóta, hogy Magyarország átvette az EU Tanácsának soros elnökségét. A szokások szerint ilyenkor állam- vagy kormányfői szinten mutatnák be az elnökségi programot, azonban

Orbán felszólalása már nincs napirenden,

amelyet a liberálisok frakciójának nevében Clara De Melo Ponce is megerősített.

„Gondolom, látták, mit csinál”

– jegyezte meg az üggyel kapcsolatban a liberálisok szóvivője, utalva a magyar miniszterelnök diplomáciai botrányt kiváltó „békemisszió”-nak nevezett kalandozásaira.

Kapcsolódó:

Erre senki sem számított: Ultrakínos videó terjed Orbánról az interneten

Befutott a váratlan pofon: Rendkívüli döntéseket hoztak az EU-ban Orbán moszkvai útja miatt

Valódi Hírek