Mit művel Orbán? Már Spanyolországban visszhangoznak a falak a botrányos lépése után

Orbán Viktor az Európai Tanács elnökének írt, miután az orosz Putyin diktátorral találkozott.

Orbán Viktor úgy látja, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök még az idén béketárgyalásokat kezdeményez Oroszország és Ukrajna között – írta meg az El País című spanyol lap.

Újra Charles Michelnek írt a magyar miniszterelnök

Erről a Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek küldött bizalmas jelentésében írt a magyar kormányfő orosz és kínai látogatása után, a dokumentum azonban kiszivárgott.

Levelében Orbán arról írt, hogy Putyin a béketárgyalások alapjának az orosz kormány 2022-ben tett javaslatát tekintené. Azt a komoly felháborodást kiváltott ötletet, amely szerint Ukrajnának az oroszok által megszállt területek – többek között a Krím félsziget – mellett

le kellene mondani a NATO-csatlakozás tervéről, valamint a haderejét is korlátoznia kellene.

Hszi Csin-ping kínai elnök levelének tanúsága szerint az amerikai elnökválasztás lehetséges kimeneteiről és azok háborúra gyakorolt hatásáról is beszéltek. A magyar kormányfő többek között azt mondta a kínai államfőnek, hogy az amerikai elnökválasztás győztesének még beiktatása előtt lépéseket kellene tennie a béketárgyalások elindítása érdekében.

Addig pedig legalább azt el kell érni, hogy tűzszünetet kössenek a háborúzó felek. Hszi erre annyit mondott, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok politikáját is háborúpártinak tekinti. A kínai elnök úgy véli, ebben az EU követi az amerikaiakat.

Orbán az EU vezetőinek is javaslatokat tett a jelentésében.

Azt sürgette, hogy az unió vezetői tárgyaljanak Hszi Csin-pinggel, aki „őszinte közvetítőként” tekint magára. Valamint javasolta, hogy az EU ne várjon a választásokkal foglalkozó Egyesült Államokra, hanem önállóan tegyen lépéseket a béke érdekében.

Orbán először Putyin, majd Hszi Csin-ping társaságában pózolt

Mint már ismert, Orbán Viktor a soros elnökség elején, egy „békemisszió” keretében az agresszor Vlagyimir Putyin előtt hajlongott a múlt héten.

Magánakciójával nem kicsit húzta ki a gyufát

– többek között – az Európai Uniót vezető politikusoknál.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta, Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, a magyar miniszterelnök semmilyen formában sem képviseli az EU-t.

Beszámoltunk arról, hogy a magyar kormányfő

alig tért vissza Moszkvából, Pekingbe utazott, a kínai kommunista elnökhöz.

Valódi Hírek