Mi folyik itt? Orbán váratlanul kirúgta a fideszes országos kórházfőigazgató-helyettest

Mi folyik az egészségügyben? Hetente cserélgetik az országos kórházfőigazgató-helyetteseket, Orbán Viktor kirúgta a mostanit is.

Orbán Viktor kirúgta az egyik kulcsemberét

A Magyar Közlöny legfrissebb számába belecsempészték

Bábiné Szottfried Gabriella országos kórházfőigazgató-helyettes felmentését július 15-i hatállyal.

Bábiné 2010–2014 között országgyűlési képviselőként dolgozott, 2019 és 2020 között pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumában főtanácsadóként, ezután nevezték ki mostani tisztségébe.

Orbán Viktor miniszterelnök döntése igencsak meglepő. Ahogy korábban megírtuk, július 1-jei hatállyal Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára Bene Ildikó országos kórházfőigazgató-helyettest felmentette a tisztségéből indoklás nélkül

Bene Ildikó 2020 vége óta országos kórházfőigazgató-helyettes.

1962-ben született Szolnokon, belgyógyász, hipertonológus (a magas vérnyomás specialistája – a szerk.), okleveles egészségügyi menedzser. 1986-tól 2014-ig a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórházban gyógyított, 2008–2010 között orvosigazgatóként dolgozott. 2010-től 2014-ig az intézmény főigazgatója volt.

2010–2018 között a Fidesz egyéni országgyűlési képviselőjeként tevékenykedett,

majd 2020-ig ismét a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kórház főigazgatói posztját töltötte be. Bene Ildikót még volt a főigazgató, Jenei Zoltán javaslatára nevezték ki helyettesnek, ugyanakkor, amikor Takács Pétert, aki azóta egészségügyi államtitkár lett.

Szervezeti átalakítások és kirúgások

Június utolsó hetében Pintér Sándor – Orbán Viktor miniszterelnök jóváhagyásával – módosította az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) szervezeti és működési szabályzatáról szóló korábbi utasítását.

Abban az OKFŐ jogállását, alapvető adatait, tevékenységét és feladat-, valamint hatásköreit, szervezetei felépítését, személyi állományát taglalták. Szót ejtettek továbbá a főigazgató tevékenységéről, az OKFŐ belső és külső irányítási eszközeiről, a főigazgató-helyettesek, az egészségügyi ellátórendszerért felelős főigazgató-helyettes, valamint a működésért felelős főigazgató-helyettes feladatairól. Emellett a dokumentumban összefoglalták a vezetőkre vonatkozó általános rendelkezéseket, az OKFŐ működésének általános szabályait is.

Az új szervezeti és működési szabályzat szerint az Országos Kórházi Főigazgatóságon már csak két főigazgató-helyettest engedélyeztek és nevesítettek. Egyrészt a már említett egészségügyi ellátórendszerért felelőst, illetve a működésért felelőst is megnevezték.

Valódi Hírek