Befutott az első részeredmény: Nőtt Karácsony Gergely előnye az újraszámlálás első napján

Nem csökkent Karácsony Gergely előnye Vitézy Dáviddal szemben, sőt, még el is húzott a főpolgármester.

Karácsony–Vitézy-szkander: ez történt az újraszámlálás első napján

Beszámoltunk róla, hogy elkezdődött a főpolgármester-jelöltekre adott szavazatok teljes körű újraszámlálása. Ez azután kezdődött, miután Vitézy Dávid, a szoros versenyben Karácsonytól vereséget szenvedett jelölt benyújtotta az utolsó jogi fórumhoz is a fellebbezését. Az Alkotmánybíróság végül arra kötelezte a Kúriát, bírálja felül korábbi határozatát, amely kimondta: Karácsony Gergely 41 szavazatnyi különbséggel megnyerte a főpolgármester-választást.

Az újraszámlálás első napjának eredményéről kedden kora este érkeztek meg az első információk. Ugyan már a nap folyamán elkezdtek szivárogni az erre utaló információk, végül Vitézy a saját oldalán megerősítette: nem csökkent, hanem még nőtt is Karácsony Gergely előnye az újraszámlálás keddi napján.

Vitézy Dávid friss bejegyzését változtatás nélkül idézzük alább:

Eddig rendezett keretek között zajlott az újraszámlálás a mai 8 kerületben. A hozzánk beérkező jelzések szerint már csak eddig több, mint 150 szavazókörben legalább 270 szavazat minősítése változott: voltak Vitézy-szavazatok a Karácsony-kötegekben és fordítva, voltak nyilvánvalóan érvénytelen szavazatok, melyeket valamiért tévedésből érvényesnek számoltak – mindhárom jelölt kapott ilyet.

Tehát az eredeti 41 darabos különbség több, mint 6x-osának változott a minősítése, pedig ma eddig csak szavazatok egyötödét számolták újra. Ez már önmagában is mutatja, hogy a teljes újraszámlálás indokolt volt.

A főpolgármester-választás végeredményére az újraszámlálásnak eddig a mi információnk szerint nem volt hatása,

még minimálisan nőtt is Karácsony Gergely előnye ezen az első napon.

A leadott szavazatok maradék négyötödének újraszámlálása szerdán és csütörtökön folytatódik.

Vitézy felelőtlennek nevezte az őt megkérdőjelező embereket

Látom, hogy

rengeteg a felfűtött érzelem és indulat az újraszámlálás körül,

ezért is írtam meg ezt a posztot, mert ebben a helyzetben szerintem nem szítani, hanem csökkenteni kell a feszültséget. Ilyen szoros eredménynél (0,005% különbség) a demokratikus választási folyamat teljesen természetes eleme, hogy a 15-16 óra munka után ötféle egy napon tartott választás szavazólapjait fáradtan megszámoló szavazókörök munkáját egy újbóli átszámolás útján ellenőrzik. Ez történik most.

Megállás nélkül mindenkit csalással vádolni, akinek törvény által megszabott feladata a választási jogorvoslatot kezdeményezni vagy ezekről dönteni, miközben egyébként a folyamat eddig rendezett és korrekt módon, minden főpolgármester-jelölt választási megfigyelőinek részvételével és konszenzusos döntésekkel, a sajtó teljes nyilvánossága mellett zajlik, szerintem

óriási felelőtlenség és aláássa a választások tisztaságába vetett közbizalmat.

A következő két napban még sok százezer szavazatot fognak átvizsgálni. A végeredményt nem tudjuk, de mindenkit arra kérek, higgadtan és felelősen viszonyuljon ehhez a folyamathoz – ez ugyanis a közös érdekünk, akárki is lesz végül a győztese ennek a főpolgármester-választásnak. Ahogy eddig is, most is elmondom:

az újraszámlálás nyomán előálló jogerős eredményt természetesen elfogadom.

(Vitézy Dávid/Facebook)

Ez történt a főpolgármester-választás óta

Az ügy előzménye, hogy nagyon kevés szavazat döntött Vitézy Dávid és Karácsony Gergely között. A DK–MSZP–Párbeszéd szövetség és a Momentum főpolgármester-jelöltje először 324 szavazattal nyert. Az érvényes szavazatok mellett hivatalosan 24 589 érvénytelen szavazat is volt. Emiatt

Vitézy már a végső eredmény előtt azt mondta, hogy mindenképp újraszámlálást fog kezdeményezni.

Vitézy három nappal később, június 12-én be is adta fellebbezését a Fővárosi Választási Bizottságnál, amelyet megelőzően részletesen ismertette jogi aggályait. Az érvénytelen szavazatok újraszámlálását már a fellebbezés beadásának estéjén elrendelték.

A Nemzeti Választási Bizottság június 15-én újra megszámlálta az érvénytelen szavazatokat, ami csökkentette Karácsony előnyét Vitézyvel szemben, de a választás végeredménye így sem változott.

A hivatalban lévő főpolgármester 41 szavazatnyi előnnyel Budapest főpolgármestere maradt.

Legalábbis így tűnt addig, amíg az Alkotmánybíróság felül nem bíráltatta a Kúria korábbi döntését.

Valódi Hírek