Döntött a Kúria, Karácsony Gergely marad Budapest főpolgármestere

A Kúria döntött: nem lesz megismételt főpolgármester-választás, Karácsony Gergely marad Budapest élén.

A Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését: nem ismétlik meg a főpolgármester-választást. Erről Karácsony Gergely tájékoztatott a közösségi médiában.

A győztes és a vesztes is új főpolgármester-választást kért

Megírtuk, hogy Karácsony Gergely a szavazatok újraszámlálása helyett a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezte június 13-án, csütörtök délután. Budapest vezetője szerint a választásokba vetett bizalmat csak így lehet visszaállítani.

Indoklásában elmondta, hogy bár Vitézy Dávid csapata nem verte nagydobra, de hétfőn hasonló kezdeményezést nyújtott be a Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB), ám az elutasította a Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt kezdeményezését.

Karácsony Gergely Facebook-bejegyzését változtatás nélkül közöljük az alábbiakban:

„A Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, amelynek értelmében a következő öt évben is én leszek Budapest főpolgármestere.

Természetesen elfogadom a független magyar bíróság döntését.

Érdemes azonban még egyszer felidézni azt az utat, amely a mai, végleges eredmény kialakulásához vezetett.

»És sikerült?« – kérdezte örökbecsű mondatában a kormányszóvivő, amikor egy balul elsült galádságukról kérdezték.

A főpolgármester-választást is próbálták elcsalni

– csak épp ez se sikerült.

Hosszú folyamat vezetett a Kúria döntéséig

Azzal kezdték, hogy az ellenzéki szavazók összezavarásának szándékával egy napra tették az európai parlamenti és az önkormányzati választást. Aztán az utolsó pillanatban megváltoztatták a Fővárosi Közgyűlés megválasztásával kapcsolatos szabályokat.

Holott korábban ők maguk is elismerték, hogy ez ellentétes a legalapvetőbb jogállami elvekkel. Gondosan ügyeltek arra, hogy a legapróbb részletek is az Orbán-kormány egykori államtitkárának, Vitézy Dávidnak kedvezzenek.

Ravasz stratégiával két főpolgármester-jelöltet is indítottak. A hivatalos fideszes jelöltnek csak az volt a feladata, hogy létével hitelesítse a valódi fideszes jelöltet az ellenzéki szavazók előtt, majd az utolsó lehetséges pillanatban visszalépjen a javára.

Fel voltak háborodva, ha valaki szóvá tette, hogy összejátszanak és a hazugságaik hangoztatására ketten együtt csaknem tízszer annyit költöttek a közösségi médiában, mint én a saját kampányomra. Szentkirályi utolsó pillanatban való visszalépésével kiderült az igazság, de kevés idő volt arra, hogy az minden választópolgárhoz eljusson.

De még így sem sikerült nyerniük

Megpróbálkoztak hát a szavazatok újraszámolásával. Ennek elrendeléséhez semmilyen jogszabály adta feltétel nem teljesült, a javarészt a Fidesz szavazatszámlálóitól származó nyilatkozatok többségéről pedig utólag kiderült, hogy valótlanságot állítottak.

Az NVB által elrendelt újraszámolás végrehajtása pedig olyan kaotikus volt, amely nem biztosította a legalapvetőbb jogállami garanciákat sem. Nem vádolok senkit tudatos választási csalással.

Az azonban mégiscsak különös, hogy a fideszes polgármesterek által irányított kerületben az érvénytelen szavazatokhoz arányosítva közel két és félszer (!) annyi új Vitézy-szavazatot találtak, mint az ellenzéki kerületekben.

A választási folyamat átláthatatlansága miatt még azt is vállaltam volna, hogy az egész városban ismételjük meg a főpolgármester-választást, immár mentesen minden politikai és jogi manipulációtól. A Kúria jogerős döntése azonban ezt a vitát lezárta.

A főpolgármesterségről természetesen nem mondok le, mondjanak le azok, akik félre akarták vezetni a budapestieket és akik képtelenek voltak egy tisztességes újraszámlálást levezényelni.

Köszönöm mindenkinek, aki rám szavazott, és ezzel arra biztatott, hogy folytassuk a zöld, szolidáris és szabad Budapest építését. És köszönöm azoknak is, akik nem rám szavaztak, mert ezzel arra biztattak, hogy dolgozzunk még jobban!”

(Karácsony Gergely / Facebook)

Valódi Hírek