Tűkön ül egész Budapest: Friss hírek érkeztek a szavazatok újraszámlálásáról (+videó)

Rövidesen kiderül, hogy Karácsony Gergely vagy Vitézy Dávid örülhet.

Karácsony Gergely a minap bejelentette, a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi, hogy visszaállítsák a voksolás tisztaságába vetett bizalmat. Indoklásában elmondta, hogy bár Vitézy Dávid csapata nem verte nagydobra, de hétfőn hasonló kezdeményezést nyújtott be a Fővárosi Választási Bizottsághoz, ám az elutasította a Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt kezdeményezését.

Vitézy szerdán végül arról nyújtott be fellebbezést, hogy számlálják újra az érvénytelennek nyilvánított szavazólapokat. Ezt az NVB jóváhagyta, az újraszámlálás pedig már javában zajlik.

Kapcsolódó: Vitézy és Karácsony telefonon beszéltek egymással: Mutatjuk, mire jutottak

Valóban találtak még szavazatokat Karácsony Gergely és Vitézy Dávid javára?

A budai kerületben az információk szerint már csütörtökön befejezték a szavazatok áttekintését. Vitézy Dávid javára 13, Karácsony Gergely részére pedig további 2 voksot találtak. Ezt az értesülést pénteken cáfolták az illetékesek.

Hivatalosan pénteken kezdődött az újraszámlálás, pontosan reggel 9-kor. A sajtó és a választásokon jelenlévő nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett az Nemzeti Választási Iroda 24 munkatársának közreműködésével dolgozik, akik 12 asztalnál vizsgálják át az érvénytelen szavazólapokat.

Nagy Attila, az NVI elnöke elmondta, az érvénytelen szavazólapokat a helyi választási irodák pártfüggetlen munkatársai vették ki a lezárt urnákból. Utasította a helyi irodákat, hogy a helyi választási bizottsági tagok jelenlétében tegyék ezt meg, de a II., IX., XIII. és XV. kerületben a bizottság tagjai nem éltek a lehetőséggel és nem voltak ott az urnabontásnál – részletezte az MTI.

A testület elnöke közölte, az urnabontások, érvénytelen szavaztok újracsomagolása mindenhol rendben megtörtént, az NVI-be érkezett érvénytelen szavazólapokat lezárt helyen őrzik. Kiemelte, sajtóhírekkel ellentétben csütörtökön sehol nem számolták újra a szavazatokat.

Hogyan zajlik az ellenőrzés?

Az ellenőrzésről Nagy Attila azt mondta, kerületenként hozzák ki a lezárt szállítóborítékokat, amelyeket az NVB tagjainak jelenlétében bontanak fel, ellenőrzik, hogy a szállítóboríték lezárt, aláírt állapotban van-e, és a benne lévő érvénytelen szavazólapok megfelelően vannak-e kötegelve. Jelezte, fényképpel dokumentálják a vitatott eseteket.

Az NVI munkatársai ezt követően tételesen átvizsgálják az érvénytelen szavazólapokat, és ha érvényeset találnak, piros tollal rávezetik a szavazólap hátuljára ezt a tényt, valamint a kerületet és a szavazókör sorszámát. Ezeket a szavazatokat külön gyűjtik, az NVB tagjai meg tudják vizsgálni.

Megvizsgálják azt is, ha több X van a szavazólapon, azokat azonos vagy különböző színű tollal vitték-e fel.

Sasvári Róbert, az NVB elnöke arról beszélt,

várhatóan a testület délutáni ülésén már döntést tudnak hozni az érvénytelen szavazatok ügyében.

Közvetítés a budapesti eseményekről

Az mfor.hu közösségi oldalán élőben közvetíti az újraszámlálást.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek