Nesze neked zöld átállás: Elvérzett az egyik legnagyobb magyar napelemes cég

Felszámolják az egyik legnagyobb napelemes céget, az Optimum Solar Zrt.-t.

Véget ért a napelempiac ismert szereplője, az Optimum Solar Zrt. története, ugyanis elindult ellenük a felszámolási eljárás – írta meg az economx.hu.

Elindult a felszámolás a napelemes céggel szemben

Elrendelték az Optimum Solar Zrt., az egyik ismert hazai napelemes cég felszámolását. Erről a társaság egyszemélyes tulajdonosa, Lugos Roland számolt be. Az eljárást június 28-án indította el a Fővárosi Törvényszék, szerda délután jelent meg róla a közlemény Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Nagyon fontos, hogy az Optimum Solar Zrt. nem azonos az Optimum Solar Home System nevű Kft.-vel.

Az utóbbi cég jelenleg is aktív szereplője a hazai napelemes rendszerek lakossági és vállalati piacának. A Kft. eredetileg az Optimum Solar Zrt.-ből vált ki, és ma már Solar City néven működve külföldi terjeszkedést tervez. Románia mellett további öt uniós országban terveznek bővíteni.

Sikeresnek indult az Optimum Solar Zrt.

A napelemes cég tavaly 10,2 milliárd forint árbevételt ért el,

2024 első három hónapjában viszont csak 347 milliót. Ahogy felfordult a hazai napelempiac, az Optimum Solar Zrt. zuhanni kezdett.

A szabályozás miatt a háztartások részéről a kereslet erősen megcsappant,

a vállalkozások a korábban befutott megrendeléseiket teljesítik.

A tavalyi év bevétele jól hangzik, a költségek azonban szinte a teljes árbevételt felemésztették.

A cég adózott eredménye 777 millió forint veszteség volt.

A kasszában csupán 31 millió forintnyi pénzeszköz szerepelt. A vevőkkel szemben fennálló követelés viszont magas, meghaladta a 8 milliárd forintot.

A Magyar Nemzeti Bank is támogatta

A napelemes céget 2011-ben alapították. Az Optimum Solar Zrt. részt vett a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában, amelynek keretében 2020-ban 6 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket. A hitelpapírokat az MNB és hazai bankok, illetve egy befektetési alapkezelő jegyezték le.

2022-ben figyelmeztetett először a hitelek minősítésére kijelölt Scope, hogy az Optimum Solar Zrt. fizetésképtelenné válhat.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek