Nincs megállás: Pocsék számok futottak be a KSH-tól, ezt nem fogja kiplakátolni a kormány

Az ipar kapcsán közölt friss adatokat a KSH.

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. 2024 áprilisához mérten 1,1 százalékkal mérséklődött az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján. Mindez a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken megjelent első becsléséből derült ki.

Mint részletezték, a feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártásban, a villamos berendezés gyártásában, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában visszaesés következett be. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása nőtt.

Az ipari termelés az év első öt hónapjában 2,4 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában. Az ipari termelés májusi részletes adatait július 12-én teszi közzé második becslése alapján a KSH.

Áprilisban sem volt rózsás a helyzet, az ipar kapcsán elkeserítő adatokat közölt a KSH

2024 áprilisában az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozta, hogy abban a hónapban idén hárommal több munkanap volt, mint tavaly áprilisban. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 márciusához mérten 0,7 százalékkal mérséklődött – részletezték.

Az ipari termelés az év első négy hónapjában 1,7 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában.

Mellesleg márciusban is csökkenést mértek, abban a hónapban az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Méretes pofon csattant szerdán: Befutott az Orbán-kormány egyik legsúlyosabb bizonyítványa

Valódi Hírek