Figyelmeztették a magyar kormányt: David Pressman kemény üzenetet küldött Orbánnak az ukrajnai látogatása után

David Pressman figyelmeztette a magyar kormányt Orbán Viktor ukrajnai látogatása után.

Ismét erősen kritikus hangvételű beszédet tartott David Pressman az amerikai függetlenség közelgő 248. évfordulójának alkalmából. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete leginkább Orbán Viktor keddi ukrajnai látogatásáról beszélt.

Az USA „bátorította” a magyar kormányt

„Az Egyesült Államok arra bátorította az ukrán és a magyar kormányt, hogy közvetlenül, vezetői szinten egyeztessenek, hogy feloldják a nézeteltéréseiket”

– mondta, hozzátéve: ez megtörtént, amely egy jelentős lépés. Ugyanakkor Orbánra utalva megjegyezte, „bár szerettük volna, ha ő és munkatársai itt vannak ma velünk, mégis sokkal jobb, hogy inkább ott vannak most”.

Orbán Viktor túllépi a hatáskörét

A nagykövet beszédében kitért rá, hogy Orbán folyamatosan emlékezteti a közvéleményt, hogy Amerikában választások lesznek, illetve hogy „kit szeretne győztesként látni ezeken a választásokon, és kire szavazna, ha ő maga amerikai lenne – csakhogy nem az” – hívta fel a figyelmet.

Pressman szerint nincs az Egyesült Államoknak még egy olyan szövetségese vagy partnere, „aki hozzá hasonlóan, nyíltan és fáradhatatlanul kampányolna adott jelölt mellett egy amerikai választáson, láthatóan meggyőződve arról, hogy ez Magyarországot segíti, vagy legalábbis őt személyesen” – mondta Pressman, aki bár nem említette meg Donald Trump nevét, de beszédében egyértelműen utalt rá.

„Mit jelent, ha egy vezető úgy viselkedik, mintha egy szövetség nem is országok között, hanem csak az azokon belüli, vélt ideológiai partnerek között állna fenn?”

– vetette fel.

David Pressman figyelmeztette a magyar kormányt

A nagykövet jelezte,

veszélyes a „kétoldalú kapcsolat pártosítása”: kockáztatják vele, hogy megváltozik Magyarország és Amerikai kapcsolata.

Hozzátette: a magyar kormány „politikai” kérdésnek tekinti az amerikai kapcsolatokat, de Washington ezt másként gondolja. Pressman szerint a két ország kapcsolata a két nép „közös törekvésein alapul, hogy szabadon, demokráciában, jogállamiságban és biztonságban éljenek” – mutatott rá, majd egészen kemény hangvételt ütött meg a magyar vezetéssel szemben.

„A magyar kormány jól tenné, ha ezt nem alacsonyítaná le pusztán a pártpolitika szintjére”

– adta értésre David Pressman.

Beszédében több kiemelkedő magyart is megemlített, például Kováts Mihályt, aki segített az amerikai hadsereg lovasságának létrehozásában a függetlenségi háborúban, vagy épp a most is alkotó csepeli Rostás Árpád asztalosmestert, aki segíteni fog a 2019-ben leégett párizsi Notre-Dame renoválásában.

A demokráciáról

„A magyar emberek újra és újra világossá teszik, hogy

miért fontos és időtálló Amerika és Magyarország kapcsolata”

– jelentette ki, majd hozzátette: ez olyan kapcsolat szerinte, „amely nem a hatalmon lévő személyeken alapul” (!), ráadásul – jegyezte meg – az Egyesült Államoknak egyetlen egy másik országgal sincs ilyen bizonytalan helyzetben a szövetsége. Szerinte a nép nem a hatalmon lévő személyekről szól, hanem hogy a hatalmat az összes ember birtokolja, a kormányzás pedig – felfogása szerint – az ő nevükben kell, hogy történjen.

„A demokráciák egymáshoz fűződnek, nem pedig személyiségekhez”

– összegzett, majd ismét keményebben fogalmazott.

„Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata nem abban mérhető, hogy a miniszterelnökük milyen gyakran nyilatkozik a közösségi médiában, vagy hogy a magyar adófizetők mennyi pénzt költenek az Egyesült Államokban megválasztott képviselőjelölteket támogató politikai üzenetekre”

– emelte ki.

Magyarországot nem a miniszterelnöke határozza meg

David Pressman szerint egy ország függetlensége és szabadsága azon múlik, hogy „ismerjük-e a különbséget a nép és egyes személyek között,

az elvek és a politika között”.

Úgy véli, az előbbi a „szövetségekből, partnerségekből és kapcsolatokból építkezik, amelyek túlmutatnak az utóbbin”.

„Amerikát sem az elnöke, úgy

Magyarországot sem a miniszterelnöke határozza meg, hisz a demokrácia túlmutat egy-egy személyen”

– szögezte le David Pressman.

(telex.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Orbitális égés: Orbán Viktor milliók szeme láttára csapta arcul önmagát Ukrajnában

Mi lesz ebből? Putyin meglepő üzenetet küldött a Zelenszkijjel kényszerbékét kötő Orbánnak

Lefagyott a szoftver a rajongóknál: Orbán bohócot csinált a híveiből a Zelenszkij-látogatással

Valódi Hírek