Katasztrófa: Leégett a párizsi Notre-Dame tetőszerkezete, hatalmas a kár (+videó)

Hatalmas a kár a 800 éves épületben.

Hétfő este 7 óra előtt tűz ütött ki a párizsi Notre-Dame-ban. Még nem tudni, mi okozta a tüzet, de a templomban éppen renoválási munkák folytak.

Az első hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett, és onnan terjedt tovább.

Frissítés: Több francia hírforrás megerősítette, hogy balesetről van szó, és nem szándékos gyújtogatásról.

Frissítés2: Este 8 óra előtt néhány perccel leomlott a székesegyház „huszártornya”.

Frissítés3: Emmanuel Macron francia elnök lemondta az estére tervezett beszédét, és elindult a helyszínre. Macron első nyilatkozatásban szörnyűségnek nevezte az esetet.

Frissítés4: A székesegyház szóvivője azt nyilatkozta: arra számítanak, hogy a templom egész födémszerkezete le fog égni.

Az oltáson 400 tűzoltó dolgozik.

A katolikus egyház vezetői már tavaly sürgették a 850 éves gótikus épület felújítását, miután kritikus állapotba került az épület, amikor nagyobb repedéseket fedeztek fel.

A rendőrség a környéket kiürítette.

.

A tűzoltók megkezdték az oltást:

.

.

.

Magyar idő szerint 19:30 és 19:55 közötti élő videó a helyszínről:


.

A Notre-Dame („Mi Asszonyunk”) Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma, a Párizsi főegyházmegye főszékesegyháza. Az alapkövét 1163-ban tette le III. Sándor pápa, majd 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, de 1845 és 1878 között az eredeti tervek alapján újjáépítették. Tavaly a francia katolikus egyház sürgős segítséget kért a székesegyház megmentésére, mert az állapota romlásnak indult.

(BBC / Telegraph/ Index / 444)

Valódi Hírek