Riasztó hírek jöttek a nyugdíjakról: Orbánék rövidesen megvariálhatják a juttatási rendszert

Nehézkesen halad a nyugdíjreform, Orbánék halogatják a változtatást.

Az Európai Bizottság által elfogadott magyar helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) előirányozza a nyugdíjreformot – írta meg hírlevelében a nyugdijguru.hu.

A késő nyugdíjreform miatt az EU-s pénzeket is bukhatjuk

A kormány három szakaszt fogalmazott meg korábban a reformok végrehajtására, ebből kettőnek le kellett volna zárulnia. A harmadik, következő határidő 2025. március 31-e: ekkor lépne hatályba a nyugdíjrendszert módosító jogszabály.

Azonban még nem tudni, pontosan milyen reformot tervez a kormány.

Az első szakaszban független nemzetközi szakértői jelentés készült a magyar nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósági kihívásainak kezelését célzó lehetőségekről. Ezt a szakértői jelentést nyilvánosan közzé kellett volna tenni, ám ez nem történt meg.

A jelentés elkészítésének határideje a tavalyi év vége volt.

Bár már fél éve lejárt a jelentéstétel határideje, az Orbán-kormány semmilyen hivatalos tájékoztatást nem adott. A jelentés elkészítésével Orbán Viktorék elviekben az OECD-t bízták meg.

Szakpolitikai javaslatokat kellett volna tenniük

A második szakaszban el kell készíteni a nyugdíjrendszer módosítására vonatkozó szakpolitikai javaslatot. Ezt azonban társadalmi vitának kellett volna megelőznie. Orbánék azt vállalták, hogy a társadalmi vitát lefolytatják 2024. június 30-áig. Ez

a határidő vasárnap letelt, társadalmi egyeztetésre viszont semmilyen formában nem került sor

– hívta fel a figyelmet Farkas András nyugdíjszakértő.

A harmadik lépés az eredeti, Orbánék által vállalt terv szerint a nyugdíjrendszert módosító jogszabály hatályba léptetése lenne legkésőbb 2025. március 31-én. Ám ahogyan nem került sor az első két lépésre, úgy erős aggályaink lehetnek a harmadik lépés kapcsán is – írta a szakértő.

A nyugdíjkorhatárt Magyarországon nehézkes emelni, ezért a nyugdíjreform is nyögvenyelős lesz

Nagy kérdés, hogy a nyugdíjreform hozhat-e korhatáremelést. Azt láthatjuk, hogy

a születéskor várható élettartam átlagosan alacsonyabb, mint maga a nyugdíjkorhatár.

A korhatár emelése akkor lehet reális, ha az egészségben eltöltött évek száma is emelkedik.

Amikor 2022. január 1-jén lezárult a nyugdíjkorhatár-emelési ciklus Magyarországon, a nyugdíjkorhatár 65 év lett. Ez azt jelentette, hogy az 1957-ben és az után születettek már csak a 65. életévük betöltése után vonulhatnak öregségi (tehát nem korkedvezményes – a szerk.) nyugdíjba. Akkor azzal számoltak, hogy a 2022. évi korhatáremeléssel

várhatóan 2035-ig fenntartható marad a nyugdíjrendszer.

Azóta azonban kiderült, hogy a számok nem reálisak.

Elöregedő társadalomban élünk

2024 februárjában már látszott, hogy a nyugdíjkassza kiadásainak 24,5 százalékát már nem fedezi a járulékbefizetések összege. Magyarán azokat más forrásból kell az államnak fedeznie. Ez az arány pedig tovább romolhat a jövőben, mert elöregszik a magyar társadalom.

További terhet jelent továbbá a 13. havi nyugdíj is,

mivel annak költségét nem alapozza meg járulékfizetés. Azt teljes egészében egyéb költségvetési forrásokból kell minden évben előteremteni. A fentiek összességében egyre sürgetőbbé teszik az újabb nyugdíjreformot.

Valódi Hírek