Érik a balhé: Most készül kipattanni a méretes botrány Orbánék budai szerelemprojektje miatt

Budapest II. kerületében valósulna meg egy elitiskola, ám nem túl derűsek a kilátások.

Külön vagyonkezelő alapítványt hozott létre az Orbán-kormány annak a II. kerületi bentlakásos nemzetközi elitiskolának a megvalósítására, amelynek már tárt kapukkal kellene várnia a diákokat. Ugyanakkor az érintett területen még nem áll oktatási intézmény. Ráadásul a telken kapott korábban helyet az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet. Az építési hatóságok még az építési-bontási terveket sem kapták meg – részletezte friss cikkében a 24.hu.

Megjegyezték, mindennek ellenére a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által alapított Közép-európai Oktatási Alapítvány sorra zsebeli be a milliókat. 2023-ban összesen 402 millió forintot költöttek el az általuk igénybe vett szolgáltatásokra a friss beszámolójuk szerint.

Az alapítvány főigazgatója a részletezés szerint Pacsay-Tomassich Orsolya. Ő a helyettesével együtt fejenként 750 ezer forintnyi havi díjazásban részesül. A kuratórium tagjai ugyanakkor nem veszik fel a tiszteletdíjukat. Pacsay a külgazdasági és külügyminiszter régi harcosa, egy másik, szintén a tárcavezető által alapított vagyonkezelő alapítványban főigazgatóként tevékenykedik – 3,2 millió forintos fizetésért –, korábban pedig helyettes államtitkárként dolgozott a külügynél.

A nemzetközi elitintézménynek azonban még nyoma sincs. A projekthez akkora összegekre van szükség, amekkora jelenleg nem áll rendelkezésre. A műemléknek számító épület felújítását 110 milliárd forintra becsülik a szakértők. Az alapítvány alig 3,5 milliárd forint értékű vagyont kapott. Az összeg ráadásul 2,8 milliárd forintra csökkent azóta – mutatott rá a hírportál.

Pedig kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány a Budapest II. kerületébe tervezett elitiskola-projektet

2022 tavaszán a Magyar Közlönyben jelent meg egy kormányrendelet, amely szerint kiemelt beruházássá nyilvánították az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet helyén megvalósuló iskolafejlesztést. Emellett meghatározták a rá vonatkozó sajátos beépítési szabályokat és egyedi építési követelményeket.

Kapcsolódó:

Kiemelt beruházássá nyilvánította a Fidesz-kormány a projektet, ami a Lipótmező épületét elitiskolává alakítja

Valódi Hírek