Mi lesz ebből? Kiderült, miért bukkant fel Budapesten az azeri védelmi miniszter

A honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf árulta el a látogatás célját.

Azerbajdzsán megbecsült partnerünk védelmi és katonai, valamint védelmi ipari területen és ezt a továbbiakban is fejleszteni fogjuk – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter azután nyilatkozott, hogy megbeszélést folytatott Azerbajdzsán védelmi miniszterével, Zakir Hasanov vezérezredessel pénteken Budapesten.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy Magyarország és Azerbajdzsán 2023-ban stratégiai partnerségi szintre emelte együttműködését. A két ország kapcsolata ennek megfelelően rendkívül szerteágazó, érinti a gyógyszer- és élelmiszeripart, valamint a mezőgazdaságot is. Közölte, az együttműködés egyik legfontosabb területe az energiaügyi együttműködés, mivel Azerbajdzsán Európa egyik legfontosabb partnere az energiabiztonság kérdésében.

Hozzátette, Azerbajdzsán komoly katonai erővel, védelmi képességgel rendelkező ország, Magyarország megbecsült partnere a védelmi és katonai, valamint védelmi ipari területen, ezt pedig a jövőben tovább fejlesztik.

A magyar uniós elnökség is szóba került

Szalay-Bobrovniczky Kristóf véleménye szerint a napokban megkezdődő magyar uniós elnökség erre újabb lehetőséget kínál. Mint mondta, a magyar uniós elnökség célja, hogy újra naggyá tegyék Európát. Ennek részeként pedig kiemelt figyelmet fordítanak az Európai Unió és a keleti partnerei, különösen Azerbajdzsán közötti együttműködésre – jegyezte meg.

Kapcsolódó: Egyetlen mondattal csinált bohócot Orbánból az EU egyik legismertebb politikusa

Hozzáfűzte, a magyar elnökség célja az EU védelmi képességének és védelmi iparának erősítése is. Ennek kapcsán felidézte, hogy Magyarország 2016 óta fokozott ütemű, nagyarányú haderőfejlesztést hajt végre.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, tárgyaltak az orosz-ukrán háborúról is, Azerbajdzsán az azonnali béke és a háború deeszkalációja (az eszkaláció, azaz a kiterjedés ellentéte – a szerk.) mellett kötelezte el magát.

A Dél-Kaukázus régiójáról szólva azt mondta, Magyarország erős kétoldalú együttműködésre törekszik a térség minden országával. Mint közölte, a térség békéjében meghatározó Baku és Jereván viszonya, amely kapcsán Magyarország konstruktív kiegyensúlyozottságra törekszik.

A tárcavezető szólt arról, hogy Zakir Hasanov védelmi miniszterrel átvették a katonai együttműködés lehetőségeit és a védelemipar kérdéseit. Arra kérte a védelmi minisztert, támogassa, hogy Bakuban emlékhely őrizhesse az első- és második világháborúban Azerbajdzsán területén meghalt magyar katonák emlékét.

Zakir Hasanov vezérezredes, azeri védelmi miniszter közölte, a két ország közötti együttműködés őszinte és gyümölcsöző. Most is konstruktív megbeszélést folytatott Szalay-Bobrovniczky Kristóffal a katonai és gazdasági kapcsolatokról – jegyezte meg.

Szót ejtett még a két ország közötti együttműködésről, amely a katonai képzés és oktatás területét érinti.

(MTI)

Kapcsolódó:

Mi történt? Szijjártó bizarr alapkőletétellel ünnepelte meg több százezer keresztény elüldözését (+fotó)

Kihúzta a gyufát Orbán Viktor: Csípős megjegyzést kapott az EU-s csúcs után

Valódi Hírek