Mi történt? Kínos magyarázkodásba kezdett Orbán, miután elfogyott körülötte a levegő az EU-ban (+videó)

Megszólalt Orbán Viktor a Macron elnökkel való találkozója után, és miután kiderült, nem kívánatos partner az EU-ban a Fidesz.

Franciaország is támogatja a magyar EU-elnökség programját, amelynek középpontjában az európai gazdaság megerősítése áll – közölte a magyar miniszterelnök szerdán Párizsban, miután Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt.

Orbán Macron elnökkel találkozott, erről tárgyaltak

Kapcsolódó: Történelmi fordulat! Magyarország első lett az EU-ban, de ezt majd megpróbálják eltitkolni Orbánék

Orbán Viktor a találkozó után a „közmédiának” adott interjújában emlékeztetett, európai tárgyalássorozatának harmadik állomásaként, Berlin és Róma után érkezett Párizsba. Magyarország adja az unió soros elnökségét, ezért két témát érintettek: a francia–magyar kétoldalú kapcsolatokat, illetve az EU következő fél évét – tudatta.

„Berlin, Róma után itt is megkötöttük a megegyezést, megkaptuk a jóváhagyást, hogy a következő fél év Európában

a magyar elnökség alatt az európai gazdaság versenyképességének javításáról szóljon”

– mondta.

Beszámolója szerint szót ejtettek a Nyugat-Balkán bővítéséről is. A Nyugat-Balkánon tizenöt éve várnak országok arra, hogy belépjenek az unióba, „ez helytelen, rossz, talán megalázó is” – értékelt.

„Elsöprő többségben vannak azok az országok, amelyek a Nyugat-Balkán országait minél hamarabb szeretnék az Európai Unión belül látni, ideértve (a nem EU-tag! – a szerk.) Szerbiát is, Magyarország dolgozni fog ezért a következő időszakban”

– mondta.

Orbán arra is kitért, hogy Emmanuel Macronnal „örömmel nyugtázták” a francia–magyar kapcsolatok fejlődését, és abban maradtak, hogy ezeket tovább fogják erősíteni.

Jelenleg 45–50 ezer magyar család keresi a kenyerét Magyarországon működő francia tulajdonú cégeknél,

a két ország közötti kereskedelmi forgalom pedig tíz év alatt megduplázódott – hencegett a kivándorlási mutatókkal Orbán, hozzáfűzve: a ferihegyi repülőtér visszavásárlásánál is az egyik legnagyobb francia cég a szakmai és üzleti partner.

Elmondása szerint velük Orbán tegnap tárgyalt, ma pedig Macron elnökkel megerősítették, hogy ez nem csupán egy beruházás, hanem egy nagy fejlesztési program, amely Franciaországnak és Magyarországnak is fontos.

A miniszterelnök elmondta, a találkozón beszéltek európai ügyekről is

Azt mondta, a franciák vezetik az európai nukleáris koalíciót, azon országok csoportját, amelyek szerint a nukleáris energia nélkül nem lehet a tiszta energiához és gazdasághoz megérkezni. Magyarország a kezdetektől tagja ennek a koalíciónak, itt az együttműködés lépéseit tisztázták – jelezte, kiemelve, hogy a paksi erőmű kivitelezésében nagy erővel vesznek részt francia cégek is.

Orbán és Macron megállapodtak a védelmi ipari együttműködés szélesítéséről is

Most is van már francia védelmi ipari beruházás Magyarországon, de keresik az együttműködés újabb lehetőségeit – mondta el Orbán.

Kitért rá: a találkozó során szóba került a háború kérdése is,

itt azonban a vélemények jelentősen eltérnek egymástól.

„Világossá tettem az elnök előtt, hogy Magyarország nem foglalkozik sem Ukrajnával, sem Oroszországgal, Magyarország a békével foglalkozik”

– „tette világossá” a rendre Vlagiymir Putyinnak kedvező magyar kormányfő.

Hangoztatta: Magyarország nem egyik vagy másik ország ellen van, hanem a háború ellen.

„A háborút akarjuk megállítani, ezért számunkra a legfontosabb célkitűzés, hogy minél hamarabb tűzszünet legyen, és ne haljon meg több ember”

– mesélte Orbán Viktor, akinek semmilyen érdemi lépése nem irányult a több mint két éve tartó háború megfékezésére, ő pusztán a szavak szintjén magyaráz a tűzszünetről.

Orbán nagy kínai kapcsolatairól

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta azt is: a kínai–magyar kapcsolatok nem kerültek szóba Párizsban.

„Mindenki tudja, hogy Kínával Magyarországnak történelmi idők óta kiegyensúlyozott és jó kapcsolata van,

Kína is nagyon magas együttműködési szintre helyezte Magyarországot”

– tudatta.

Kapcsolódó: Nem állnak le Orbánék: Ősszel elözönlik Magyarországot a kínaiak

Hozzátette: az unióban tudják, hogy Kína részt vesz a magyar gazdaság „modernizációjában” és Kína „felajánlotta”, hogy Magyarország vegyen részt a kínai gazdaság korszerűsítésében (?).

„Ez egyre növekvő gazdasági együttműködést jelent, amellyel szemben az európaiaknak semmi kifogásuk nincs, nem is lehet”

– magyarázta, holott van „kifogásuk”.

Az EU vezető tisztségeinek elosztásával kapcsolatban Orbán elmondta: ez megtörtént. Megjegyezte ugyanakkor, hogy „Magyarország mindig is, talán méretéből és hagyományaiból fakadóan is, amellett volt, hogy

az európai döntésekbe mindenkit be kell vonni” (?).

„Az nem jó, ha a következő öt évre a legfontosabb pozíciókat az azokhoz tartozó programmal együtt pártalapon osztják szét azok, akik magukat erre kijelölték; az sosem jó, ha az Európai Unióban van kormányzó párt és van ellenzék, van többség és van kisebbség”

– mondta. Ez különösen figyelemre méltó, tudván, hogy a parlamenti ellenzéknek alig osztanak szerepet Magyarországon, és minden érdemleges pozíciót a kormánypártiak töltenek be.

„Mindenkit be kellene vonni, ez a lépés azonban inkább a háborút és a migrációt támogató pártok koalíciója lett, amit Magyarországnak kötelessége ellenezni”

– ismételte el.

Megjegyezzük, Orbán parádés bejelentései pusztán a soros magyar EU-elnökség okán kerültek terítékre. Mint ismert, hiába tett látogatást Olaszországban is Orbán, Giorgia Meloni pártja kikosarazta őt és a Fideszt, ugyanis már

ők sem nem akarnak egy levegőt szívni a szalonképtelen magyar kormányfővel és csapatával.

Mindez némileg beárnyékolja a nagy miniszterelnöki bejelentéseket, hisz csak egy protokolláris találkozója volt Orbánnak a francia elnökkel is.

Videó:

(MTI / Orbán Viktor/Facebook)

Kapcsolódó:

Menczer Tamás kiakadt Orbán beégése után: Kétségbeesetten védi főnöke becsületét

Hivatalos: Orbán egyik legismertebb kritikusa lesz a NATO következő főtitkára

Vége a játéknak: Bevitték Orbánnak a kegyelemdöfést, minden ajtó bezárult a kormányfő előtt

Valódi Hírek