Rácsaptak a vészcsengőre a szakemberek: Kilométeres várólistákkal kell megküzdeniük a gyermekeknek

A magánszektorban sem rózsás a helyzet, mindenhol hosszú a várólista.

Új pszichoterápiás központ és családok háza nyílt a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában. A csütörtöki megnyitón többek között Pászthy Bea, az Egészségügyi Szakmai Kollégium gyermekpszichiátria és addiktológia tagozatának elnöke is felszólalt.

Mint mondta, minden hetedik gyermek küzd valamilyen mentális problémával, és ennek a „mentális pandémiának” beláthatatlan következményei lesznek. Minden nemzet jövőképességét az határozza meg, hogy mennyire bánik jól a gyerekekkel, mennyire segíti őket a mentális, testi, lelki egészségük fenntartásában – tette hozzá.

Az állami rendszerben – gyakorló pszichiáterek szerint – katasztrofális az ellátás helyzete. Előfordulhat, hogy egy-egy kezelésre akár éveket kell várni – ismertette a helyzetet a Népszava egyik friss cikkében. Mint kifejtették, a magánszektorban is hónapokat kell várakozniuk a betegeknek.

Németh Laura klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a részleg vezetője a megnyitón elmondta, a Bethesdában 2021 elején jött létre az a bizonyítottan hatékony, a kognitív viselkedésterápia módszerén alapuló pszichoterápiás részleg, ahol pszichés nehezítettséggel élő fiatalok gyógyulását segítik.

Az ország bármely részéről fogadják a 8-18 év közötti gyermekeket és fiatalokat, a munkatársak 8 fős csoportokban dolgoznak. A beutalóköteles ellátást egyhetes intenzív vagy kéthetes ambuláns csoporttréningek keretében nyújtják – tájékoztatott az eseményen az MTI részletezése szerint.

Ugyanakkor ha valaki most jelentkezne be, őt

legkorábban 2 hónap múlva tudják fogadni

az első állapotfelmérő beszélgetésre. Ezt már a Népszavának mondta a klinikai szakpszichológus. Beszélt arról is, hogy a módszerük a pozitív viselkedés- és élményterápiára épül. Egy-egy foglalkozáson például kutya, miniló segíti a gyermekeket, fiatalokat a szorongásoldásban.

Kapcsolódó:

Pintérék taccsra tették az egészségügyet: Mutatjuk a leghosszabb várólistákat

Valódi Hírek