Nincs vége: Megtörte a csendet az ügyészség az óbudai alpolgármester őrizetbe vételéről

Óbuda az események helyszíne, az alpolgármester kedd óta őrizetben van.

Mint már ismert, kedden a hatóságok őrizetbe vették Óbuda alpolgármesterét, Czeglédy Gergőt. Az információk szerint a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) az óbudai városházán vesztegetés, befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt tartott házkutatást.

Az ügyészség már márciusban is tartott hasonló akciót, akkor négy embert vettek őrizetbe. A megalapozott gyanú szerint egy férfi a cégén keresztül 2021-ben szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött az óbudai önkormányzattal. Az óbudai önkormányzattól a nyomozók a házkutatás során iratok szkennelését kérték.

Kapcsolódó: Őrizetbe vették Óbuda szocialista alpolgármesterét, Czeglédy Gergőt

Megszólalt az ügyészség

A Központi Nyomozó Főügyészség a korrupciós bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában minősített vesztegetés elkövetésével gyanúsított meg 5 újabb személyt.

Közülük 2-en őrizetben vannak

– olvasható friss közleményükben.

A kedden kihallgatott gyanúsítottak között van az egyik III. kerületi alpolgármester, valamint egy önkormányzati cég vezetője, akik jelenleg őrizetben vannak. Letartóztatásuk elrendelésére az ügyészség indítványt tesz – részletezték.

A megalapozott gyanú szerint egy férfi – 2 reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában – ismertette az illetékes hatóság.

Mint írták, a nyomozó ügyészség a most kihallgatott 5 személlyel vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének gyanúját közölte, amelyet az alpolgármester tettesként, a többi gyanúsított – akik a strómancégek ügyvezetői voltak – bűnsegédként követett el.

Megszólalt a III. kerület önkormányzata

A minap hangsúlyozták,

mindenben együttműködnek az illetékes hatóságokkal.

„A Hivatal munkatársai az ügyészséggel mindenben együttműködtek, a kért iratokat hiánytalanul átadták. Az ügyészségi tájékoztatás szerint a nyomozati cselekmény ugyanabban az ügyben zajlik, amely kapcsán márciusban már kértek be iratokat az önkormányzattól.

Habár a közleményükben azt írják, hogy az akcióban 40 hivatalos személy, köztük a Készenléti Rendőrség állományának tagjai vesznek részt, az önkormányzat épületében mindössze öt fő hivatalos személy tartózkodott. Ismét leszögezzük, hogy az önkormányzat minden egyes szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ez kizárja a jogszerűtlenséget és a fiktivitást.

Az erre vonatkozó bizonyítékok rendelkezésre állnak és ismételten nyilvánosságra fogjuk hozni azokat”

– fejtették ki.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek