Felforrt a levegő: Gyanús hírek érkeztek Novák Katalin és Balog Zoltán kapcsolatáról

Eddig is sejtettük, hogy Balog Zoltán és Novák Katalin baráti kapcsolatot ápol.

Komoly elemzést tett közzé Novák Katalin bukott köztársasági elnök és Balog Zoltán református püspök éveket átívelő közös időszakának hivatalos útjairól a valaszonline.hu.

A kegyelmi botrányhoz vezető út hátterét tárták fel

A portál által elemzett adatok megmutatták, mi vezethetett az elmúlt évek legnagyobb közéleti botrányához, a kegyelmi ügyhöz.

Valószínűleg Hadházy Ákos független parlamenti képviselő figyelt fel először a nyilvánosságban arra, hogy Balog püspök – akkor még a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke – az államfői küldöttség tagjaként kísérte el Novák Katalint egy 16 napos ausztráliai és pápuai útra.

Mint írtuk, Novák Katalin a püspök és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter társaságában két hetet töltött a csendes-óceáni térségben, és együtt bejárták Ausztráliát. Az elnök először október 22-én Melbourne-ből jelentkezett be a Facebookon; ott megemlékezett az 1956-os forradalom áldozatairól.

Később pedig megfordult Sydney-ben és Brisbane-ben is. A látogatásról egy fotó is kiszivárgott, amelyen az látható, amint Novák Katalin és a vele szoros kapcsolatban álló Balog Zoltán fűszoknyás táncosok közt múlatja az időt a Pápua-Új-Guinea-i rendezvényen.

A magyar delegáció utazási céljai a mai napig nem tisztázottak.

Hadházy azzal a megjegyzéssel fokozta a hangulatot, hogy „az elnök asszony férjét nem látom a képeken, ő biztosan a gyerekekre vigyáz (…), Balog püspök amúgy nem először ugrik be a helyére”.

Elképesztően sokat utazott együtt Novák és Balog

A portál megjegyzi: annyi biztos, hogy Novák Katalin köztársasági elnök már 2022-ben is elvitte hivatalos útjaira a tanácsadójaként is funkcionáló református egyházi vezetőt.

Először négy napra Erdélybe, majd hat napra Kanadába.

A portál megfogalmazása szerint „ősbizalom” kellett a két politikus között ahhoz, hogy Balog indítványára Novák pápalátogatás ürügyén kegyelmet adjon Kónya Endrének. Mint ismert, a bicskei gyermekotthon egykori helyettes vezetője a ped0fil igazgató ellen tett vallomásuk visszavonására kényszerítette az intézmény lakóit.

A református egyetem volt dékánja kezdett nyomozni

Mogyorósi András, a Károli Gáspár Református Egyetem korábbi dékánja kikérte az utazások adatait a kormánytól.

Novák és Balog viszonyáról ugyanis plusz információkat ad a korábbi időszakot felölelő adatsor.

A dokumentumokból kiderült, hogy Balog Zoltán hatéves minisztersége idején 131 hivatalos külföldi úton vett részt. Ezalatt összesen 410 napot, azaz egy esztendőnél hosszabb töltött távol hivatalától.

A 131 utazás közel 30 százalékánál pontosan 36 esetben jelen volt Novák Katalin is.

Novák kabinetfőnökként, tehát 2012 és 2014 között 22 kiküldetésre ment el. Ez azt jelenti, hogy Balog időarányosan 2,5-szer annyit utazott vele, mint a három év alatt 13-szor kiutazó következő kabinetfőnökével, Farkas Anikóval. A 2014 és 2018 között már államtitkárként működő Novák összesen 14-szer utazott Balog kíséretében Összehasonlításképpen:

az Emmi összes többi államtitkára hat év alatt összességében csupán 12-szer volt külföldön a miniszterrel.

Novák és Balog tehát hivatalból is annyi időt töltöttek együtt, ami megmagyarázza, hogy a köztársasági elnök vakon megbízott a püspökben. A történet további része már ismert.

Egy ped0fil bűntársának adott kegyelmet

Mint ismert, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, V. János több gyermeket is molesztált az ott töltött 26 év alatt. Az ügyre 2016-ban derült fény. Tíz kiskorú fiú az RTL Házon Kívül adásában számolt be arról, hogy az igazgató orálIs sz*xre kényszerítette őket.

A két áldozat, Illés Levente és Pop Mert Julián arcukat és nevüket vállalva mesélték el történetüket. Az igazgatót leváltották, ellene később eljárás indult.

A vádirat szerint V. János – aki mellesleg Bicske díszpolgára, valamint a rangos gyermekvédelmi kitüntetés (!), a Bárczy-díj birtokosa is volt – különböző kedvezmények fejében kényszerítette a gondozására bízott fiúkat. Őt nyolc év szabadságvesztésre ítélték.

A helyettesét, akiről kiderült a per során, hogy tudott a molesztálásról, sőt, hamis vallomást is írt az egyik gyermek nevében,

Novák Katalin köztársasági elnök kegyelemben részesítette.

A döntés hatalmas felháborodást keltett országszerte. Az ügy egyik érintettje, Julián, aki a 2016-ban kipattant botránnyal kapcsolatban nevét és arcát felvállalva mesélt a gyermekotthonban történt borzalmakról, üzent a köztársasági elnöknek.

Mint hangsúlyozta: nehezen felfogható a döntés, és hozzátette, „szégyellje magát” Novák Katalin.

Valódi Hírek